Sterk optreden Somas Activia niet beloond

maandag 22 januari 2024 Hans Graat

Voor de dames van Somas Activia stond weer een top 5 team op het programma: Apollo 8 uit Borne. Het werd een wedstijd waarin Somas Activia liet zien gegroeid te zijn. Met Eline Peeters in de basis wisten zij de tegenstander flink onder druk te houden. Desondanks werd het een 0-3 nederlaag met een dubieuze rol voor de scheidsrechters.

De beginfase van de 1e set werd een servicegevecht. Daarbij werd Somas Activia passend onder druk gezet met als gevolg dat de aanval stagneerde. Het scorend vermogen van Apollo 8 voerde de boventoon. Via 2-4, 8-10 en 12-16 moest een time out redding brengen. Een dubbele wissel op 13-16 bracht Liselotte Spoormakers en Jana Bitter in het veld. Daar putte de ploeg nieuwe energie uit. Somas Activia kroop dichterbij. Serverend werd veel risico genomen. De ploeg kwam op 17-18 en dwong Apollo 8 tot een time out. Apollo 8 liep uit tot 17-20 maar Somas Activia vocht terug. Op 18-21 werd door de dubbele wissel het basisteam weer hersteld en de ploeg kwam met de service van Dani Jozephs weer terug tot 21-22. Somas Activia wist het gelijkmakende punt niet te maken en Jody Selten kwam in het veld om Dani Jozephs te vervangen. Het werd nog 22-24 maar dichterbij kwamen de dames uit Sinttunnis niet: 22-25.

Invloed arbitrale duo
Het verloop van de 1e set gaf vertrouwen aan de ploeg van Michael Beugelsdijk. Brutaal werd de 2e set gestart. De startopstelling van de 1e set werd het veld in gestuurd en langzaam maar zeker werd een voorsprong opgebouwd: 2-2, 4-2, 8-3. Op 9-7 brak de cruciale fase aan. Het arbitrale duo sloeg de plank flink mis door eerst een verdedigende actie onterecht af te keuren en vervolgens aan de kant van Apollo voetfouten niet af te fluiten. Dat bracht Somas Activia uit balans en Apollo 8 sloeg hard toe: 10-13. Een time out bracht de rust weer enigszins terug. Dani Jozephs werd vervangen door Jody Selten die rust in de passing moest gaan brengen. Dat lukte en Somas Activia kwam aanvallend weer beter in de wedstrijd. Loes van Hout en Isis Neeskens brachten de ploeg terug naar 14-14. Het bleef gelijk opgaan tot 16-16. Een passfout bracht Apollo 8 op 16-18 maar de Sinttunnisse dames  bleven knokken. Het werd weer 18-18 toen het arbitrale duo weer toesloeg. Somas Activia werd een duidelijk punt onthouden gevolgd door een direct servicepunt van Apollo 8: 18-20. Jil Lamers scoorde nog wel de 19-20 maar Apollo 8 greep de geboden kans met beide handen aan en besliste de set: 21-25.

Aanvallend sterk
Ook in de 3e set liet Somas Activia zien bereid te zijn het gevecht aan te gaan. Via 2-2 en 6-6 werd het 9-9 waarna een prachtige ralley Somas Activia op voorsprong bracht: 10-9. Er volgde weer een gelijk opgaande fase tot 13-13. Daarna scoorde Apollo 8 met 2 snoeiharde sprongservices en werd het 13-15. Een time out aan de zijde van Somas Activia bracht weer orde in de passlijn maar Somas Activia kon de achterstand niet goedmaken. Het werd 15-19 waarna het kaarsje langzaam uitging: 18-25.

Perspectief
Een wedstrijd met perspectief. Somas Activia heeft duidelijk stappen in de goede richting gemaakt en de ploeg kon zich lang meten met een top 5 ploeg uit de eredivisie. Er had zeker meer ingezeten.

De foto is gemaakt door Charlotte Aarns.