Internationale Dag van het Bos: Beheerder Gijs Looijen over natuurbeheer op Landgoed Tongelaar
LAND VAN CUIJK – Vandaag, op de Internationale Dag van het Bos, is het een perfect moment om stil te staan bij de waarde van natuur. Gijs Looijen, beheerder van het Barabans Landschap, geeft ons een kijkje op het Landgoed Tongelaar, waar hij uitleg geeft over het belang van bosbeheer.
Looijen legt uit dat een bos meer is dan alleen bomen. "Een bos is een systeem op zichzelf, waar bepaalde boomsoorten in de juiste balans staan," zegt hij. Na verloop van tijd verandert een bos: "Als het bos ouder wordt, holt het uit aan de onderkant. Dan is het tijd om het bos terug te zetten." Deze natuurlijke cyclus, ook wel de hakhoutencyclus genoemd, zorgt ervoor dat het bos gezond blijft.
Dood hout en de biodiversiteit
Op Landgoed Tongelaar zijn oude populieren te vinden. Looijen wijst op de afgebroken takken en de zwammen die erop groeien. "Voor een gezond bos is dood hout essentieel. Het trekt dieren aan, zoals spechten en marters, die zich voeden met de schimmels en insecten", zegt Looijen. In jonge bossen spelen struweelvogels en insecten een belangrijke rol, terwijl in oudere bossen andere soorten floreren.
Nieuw bos langs de waterkanten
Een nieuw project op Tongelaar is de aanleg van beek- en rivierbegeleidend bos, een bos dat de waterkanten van rivieren en beken beschermt. "We planten bomen die goed gedijen in nattere grond", legt Looijen uit. De aanpak is gericht op het creëren van een natuurlijk evenwicht, waarbij selectie van plantsoorten plaatsvindt op basis van wat het beste groeit in de lokale omstandigheden.
Een paradijselijk landschap
Looijen benadrukt dat het uiteindelijke doel is om een natuurlijk, halfopen landschap te creëren. "We willen bosranden en struikgewas aanleggen, zodat er een mooie overgang ontstaat van open gebied naar hoger bos." Het eindresultaat hoeft geen naambord te bevatten. "Als het bos over 300 jaar nog steeds mooi is, dan ben ik tevreden", aldus Looijen.