Begin het jaar goed: verplant kansarme  jonge bomen voor klimaat en biodiversiteit  

donderdag 21 december 2023 Roger van Bracht

Begin dit jaar organiseert Meer Bomen Nu een oogstdriedaagse, waar  zaailingen van bomen worden geoogst om ze elders in Noord-Brabant opnieuw te planten en zo duizenden bomen een tweede leven te geven. 

NOORD-BRABANT Nog geen goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar wil je wél iets  voor het klimaat en de biodiversiteit doen? Meer Bomen Nu heeft de ambitie om jaarlijks  1 miljoen bomen te verplanten en zoekt vrijwilligers om daarbij te helpen. In Noord Brabant ligt de ambitie op het (ver)planten van tenminste 35.000 bomen. Om die  doestelling te halen wordt de Brabantse Oogstdriedaagse georganiseerd op oogstlocaties  in de gemeente Tilburg, Breda, Vught, ‘s-Hertogenbosch en Land van Cuijk. De geoogste  bomen worden gratis aangeboden aan iedereen die ze planten wil. 

“Tweedehands” boompjes zijn er altijd 

Elke boom creëert jaarlijks zaailingen. Velen daarvan overleven het niet. Deze kansarme  boompjes worden in de winter, wanneer de bomen in rust zijn, uitgeschept en weggeven om  elders te worden geplant. Zodra deze bomen en struiken zichzelf weer voortplanten, kunnen  ook daarvan de zaailingen weer worden verplant. Zo worden er geen gezonde bomen en  struiken meer gemaaid of versnipperd. Het toppunt van circulair beheer en aanplant dus.  Meer Bomen nu heeft met deze methode ruim 1.6 miljoen boompjes verplant in 3 winters  tijd. 

Meer Bomen Nu coördinator Stijn Mertens:  

“In Brabant staan we voor de serieuze uitdaging om voor 2030 maar liefst 40 miljoen bomen te planten. Wij helpen een handje, door zaailingen van  bomen die op ongewenste locaties staan, te verplanten naar gewenste  locaties.” 

Bomen redden én de heide een kans geven 

Zo wil Natuurmonumenten in De Gement in Vught bijvoorbeeld verhouting tegengaan, om  de daar nog kwetsbare heide een kans te geven. Om te voorkomen dat berken, wilgen en  populieren op deze prachtige locatie verloren gaan onder de klepelmaaier, heeft Meer  Bomen Nu toestemming gekregen om ze met tientallen vrijwilligers handmatig uit te steken  en een tweede leven te geven. 

Duizenden grove dennen van Landgoed De Krim krijgen tweede leven Ook in Natuurgebied De Krim in de gemeente Land van Cuijk helpt Meer Bomen Nu de heide  een handje en worden vrijdag 6 en zondag 8 januari grove dennen en berken uitgestoken, die meteen naar een nieuwe locatie worden overgeplant zodat ze daar volwassen kunnen worden.

Oogstdagen regio Breda 

Oogstbegeleider Arnold Verbakel uit Breda plant op vrijdag 5 januari in zijn regio een oogstdag op de Galderse Heide en op zaterdag 6 januari gaat hij oogsten aan de Gilze Wouwerbeek.  

Bomen oogsten mét Tilburge nieuwjaarskoek 

In een berkenbos in Tilburg staan de bomen té dicht op elkaar. Hierdoor krijgen de jonge  bomen te weinig licht en ruimte en dreigen ze te verpieteren. Tijd om het bos uit te dunnen.  Eigenaar TWM Gronden wil deze boompjes doneren aan Meer Bomen NU en  oogstbegeleider Tiny Vermeer zorgt voor Tilburgse Nieuwjaarskoek in de koffiepauze. 

Wilgenknotploeg Veghel 

Meer Bomen Nu biedt ook wilgentenen van geknotte wilgen aan, zodat er nieuwe  knotwilgen geplant kunnen worden. In de regio Veghel worden daarom tijdens het knotten  geschikte wilgentenen apart houden. Er is echter één klein probleem: het terrein is niet  bereikbaar met de auto, dus alleen met voldoende vrijwilligers, kunnen de wilgentenen in de  toekomst uitgroeien tot nieuwe knotwilgen. Anders belanden ze op de takkenril. Dus kun jij  wel wilgentenen gebruiken? Kom de knotploeg een handje helpen! 

Goed voor klimaat en biodiversiteit 

De zaailingen van bomen en struiken die Meer Bomen Nu oogst hebben al 5-7 jaar CO2  opgeslagen. Dit zou verloren gaan wanneer ze worden versnipperd. Door ze te verplanten  kunnen ze gewoon doorgaan het opnemen van CO2. Dat is meteen klimaatwinst. De  boompjes zijn doorgaans inheems en worden in een mix van bomen en struiken uitgedeeld.  De plekken waar de struiken en bomen geplant worden vormen een nieuwe voedsel- en  schuilplek voor tal van dieren. En daarmee helpen we met onze methode de biodiversiteit te  verbeteren. 

Vrijwilligers en oogstlocaties gezocht in de regio Land van Cuijk, Tilburg, Vught, Den Bosch en Breda 

Meer Bomen Nu is nog op zoek naar landeigenaren, landgoederen, campings of andere  groenstroken die samen willen kijken of een zaailing-reddingsactie plaats kan vinden op hun  terrein. Ook zijn vrijwilligers die willen meehelpen met het uitsteken van de zaailingen,  verplaatsen, verzorgen of planten van harte welkom. Men kan zich aanmelden op de  website van meerbomen.nu en/of zich melden bij coördinator Stijn Mertens via noordbrabant@meerbomen.nu 

Meer Bomen Nu 

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de  kaart gezet met Caring Farmers. Meer Bomen Nu verzamelt o.a. overdadige zaailingen uit  natuurgebieden die op een kansarme plek staan. Ze krijgen te weinig licht of staan te dicht  bij het pad en worden anders gemaaid. Door deze met vrijwilligers uit te steken of te  stekken, kunnen we Nederland versnelt vergroenen. Dit jaar ondervindt de campagne  overweldigende bijval van gemeenten, bedrijfsleven en provincies waaronder de provincie  Noord-Brabant. Samen (ver)plant Meer Bomen Nu jaarlijks 1 miljoen bomen voor klimaat en  biodiversiteit. 

Agenda Oogstdriedaagse Noord-Brabant 

Vrijdag 5 januari – Landgoed de Krim (Land van Cuijk) 

Vrijdag 5 januari – De Gement (Vught) 

Vrijdag 5 januari - Galderse Heide (Breda) 

Zaterdag 6 januari – Wilgen Knotten Ham - Havelt (Veghel) 

Zaterdag 6 januari – Eendenkooi (Den Bosch) 

Zaterdag 6 januari – Afhalen Wilgenstaken (Tilburg) 

Zaterdag 6 januari – Gilze Wouwerbeek (Bavel) 

Zondag 7 januari – Landgoed de Krim (Land van Cuijk) 

Zondag 7 januari – Stadsbos 013 (Tilburg) 

Zondag 7 januari – De Gement (Vught) 

Up-to-date overzicht van oogstdagen in Noord-Brabant:  

https://meerbomen.nu/regios/noord-brabant 

Meer weten? 

Kijk op www.meerbomen.nu 

Terug naar nieuwsoverzicht