Basisscholen De Akkerwinde en Dr. Jan de Quay samen voor een groenere toekomst
Op basisscholen De Akkerwinde in Vianen en Dr. Jan de Quay in Beers vond op donderdag 19 september een themadag over duurzaamheid plaats, waarbij leerlingen op verschillende manieren leerden over afvalverwerking en energietransitie. Deze themadag stond volledig in het teken van bewustwording rond duurzaamheid. Dit thema sloot perfect aan bij 'De Autoloze Schoolweek'. De Autoloze Schoolweek is een initiatief vanuit de gemeente Land van Cuijk en Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers.
Afval centraal in Beers
In Beers richtte de themadag zich op de jongere leerlingen, van groep 1 tot en met 4 van beide scholen. Zij verdiepten zich in het thema afval. Een van de belangrijkste onderwerpen was de afbraaktijd van verschillende soorten afval, zoals plastic en papier, en het belang van het scheiden en verminderen van afval.
De kinderen uit groep 3 en 4 gingen zelf aan de slag en staken hun handen uit de mouwen. Met prikstokken en handschoenen trokken zij naar het strandje bij de Kraaijbergse Plassen, waar ze actief afval verzamelden. Hun inzet leverde een bomvolle vuilniszak op, gevuld met flesjes, zakjes, drinkpakjes en een schokkend aantal sigarettenpeuken. Deze actie maakte indruk op de kinderen, die zelf zagen hoeveel afval er achterblijft in de natuur en hoe lang het duurt voordat dit wordt afgebroken.
Energietransitie in Vianen
Voor de oudere leerlingen, uit groep 5 tot en met 8, stond de dag op basisschool De Akkerwinde in Vianen in het teken van de energietransitie. Zij leerden wat de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen inhoudt, zoals zonne-, water- en windenergie. De leerlingen kregen ook de kans om praktisch aan de slag te gaan met een uitdagende opdracht: het maken van hun eigen werkende windmolen. Deze creatieve en leerzame oefening bood hen inzicht in hoe windenergie opgewekt wordt en wat ervoor nodig is om dit proces effectief te maken.
De dag werd afgesloten met een inspirerend feit: Vianen heeft inmiddels zijn eigen gemaakte windmolenpark gekregen, met behulp van de kinderen van de bovenbouw van beide samenwerkende scholen.
Een leerzame bijdrage aan een duurzamere wereld
Zowel in Beers als in Vianen kijken de scholen terug op een geslaagde dag vol leerzame activiteiten en praktische lessen. Door deze themadag zijn de leerlingen bewuster geworden van hun eigen invloed op het milieu en hebben ze ervaren hoe zij kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Met het opruimen van afval in de natuur en het bouwen van de zelfgemaakte windmolens zijn Beers en Vianen weer een stukje duurzamer geworden. Dit soort educatieve themadagen vormen een belangrijke basis voor toekomstige generaties om op een verantwoorde manier om te gaan met de wereld om hen heen.