Definitief plan ter inzage voor geïsoleerde geulen langs de Maas bij Beugen en Oeffelt
Rijkswaterstaat heeft in de Maasuiterwaard ter hoogte van Beugen en Oeffelt het aanleggen van enkele geïsoleerde geulen gepland. Deze komen in de uiterwaard te liggen, los van de Maas. Het definitieve plan hiervoor ligt nu ter inzage.
Rijkswaterstaat werkt al geruime tijd samen met andere partijen aan ecologisch herstel van de grote rivieren, dus ook bij de Maas. Een belangrijke basis hiervoor is de Europese Kaderrichtlijn Water.
Oorsprong
Van oudsher horen geïsoleerde geulen thuis in dit deel van de Zandmaas, ofwel de Terrassenmaas. Deze wordt zo genoemd omdat de rivier hier door een dieper uitgesleten bedding loopt, aan weerskanten geflankeerd door organisch ontstane ‘terrassen’. De geulen lagen verder van de rivier af, onder aan de terrasrand in de uiterwaard. Maar ze zijn door menselijke veranderingen aan het landschap grotendeels verdwenen. En daarmee ook de waterplanten en –dieren die daarbij horen.
Drie gebieden
Het betreft drie maatregelen. Ten zuidoosten van Beugen, pal boven de A77, ligt het maatregelgebied Geulen Boxmeerse Veld. Behalve een nieuwe geul, wordt daar ook een poel aangelegd. Verder gaat het om nieuwe waterleefgebieden bij twee beken: Geulen Viltsche Graaf en Geulen Virdsche Graaf, waar eveneens een extra poel komt.
Op verschillende manieren is in de ontwerpen rekening gehouden met de aanwezige Maasheggen. Ook krijgen de geulen een of meerdere drempels van klei om eventuele daling van het grondwaterpeil tegen te gaan.
Flora en fauna
Geïsoleerde geulen, die worden gevoed door grondwater, zijn gericht op planten en dieren die baat hebben bij laagdynamische omstandigheden met weinig tot geen stroming en zonder dagelijkse invloed van de Maas. Voorbeelden van natuur die hier gedijt zijn de water- en oeverplanten riet, watermunt en gele plomp en vissen als de bittervoorn. Verschillende kleine waterdiertjes voelen zich er eveneens thuis. Door de afstand tot de Maas en de geïsoleerde ligging, zullen zich hier minder snel dominante exoten vestigen. De oorspronkelijke soorten hebben daardoor betere overlevingskansen.
Projectplan Waterwet vastgesteld
Deze drie maatregelen in de gemeente Land van Cuijk vormen samen met de Oude Maasarm Heijen in de gemeente Gennep het zogeheten deelproject 4.
Wat er gaat gebeuren, staat beschreven in het bijbehorende Projectplan Waterwet. Eerder kon er al gereageerd worden op het Ontwerp-Projectplan Waterwet deelproject 4. Rijkswaterstaat heeft daar in totaal 10 zienswijzen op ontvangen en meegewogen in het definitieve Projectplan. Dat ligt nu voor een laatste keer voor iedereen ter inzage tot en met dinsdag 26 november 2024. Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u als belanghebbende in beroep gaan. De inzagetermijn is gestart op 16 oktober via het Rijkswaterstaat Publicatieplatform onder ‘Ter inzage’. Daar staat ook hoe u een beroepschrift kunt indienen.
Het plan is tevens in te zien op het Rijkswaterstaat-kantoor in Den Bosch (Magistratenlaan 82). Maak hiervoor een afspraak via 088-7974300.
Meer weten of vragen?
Voor nadere informatie over de procedure rond dit Projectplan Waterwet kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met het Service Center Vergunningen Rijkswaterstaat via 088-7974300.
Of kijk op de website www.samenwerkenaanriviernatuur.nl (riviertakpagina Maas) voor meer informatie over het programma Kaderrichtlijn Water Maas, inclusief een klikbare kaart met alle maatregelen die in voorbereiding en uitvoering zijn.