Brabant blijft koploper in verkeersdoden ondanks daling
LAND VAN CUIJK – In 2024 kwamen in Noord-Brabant 114 mensen om het leven in het verkeer, waarmee de provincie voor het derde jaar op rij het hoogste aantal verkeersdoden in Nederland noteert. Hoewel dit een daling is ten opzichte van eerdere jaren, blijft het aantal slachtoffers zorgwekkend hoog.
Aantal verkeersslachtoffers daalt, maar blijft hoog
Uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal verkeersdoden in Noord-Brabant afnam van 141 in 2022 naar 120 in 2023 en vervolgens naar 114 in 2024. Ondanks deze daling voert Brabant opnieuw de lijst aan. Tegenover Omroep Brabant noemt gedeputeerde Stijn Smeulders (mobiliteit) de cijfers schokkend: "114 doden betekent dat er gemiddeld om de drie dagen iemand niet meer thuiskomt. Dat zijn trieste cijfers. Iedere Brabander die niet meer thuiskomt is er één te veel."
Fietsers en ouderen meest kwetsbaar
Volgens gegevens van het CBS en berichten van Omroep Brabant waren onder de 114 verkeersdoden 41 fietsers en 41 inzittenden van personenauto's. Opvallend is dat vooral ouderen tot de grootste groep slachtoffers behoren: 27 van de overledenen waren 80 jaar of ouder, gevolgd door 22 mensen tussen de 70 en 80 jaar. Daarnaast vielen er 18 doden in de leeftijdscategorie 20 tot 30 jaar.
Menselijk gedrag als belangrijkste oorzaak
De provincie Noord-Brabant wijst menselijk gedrag aan als een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Afleiding door mobiele telefoons, te hard rijden en rijden onder invloed worden vaak genoemd als risicofactoren. In 2024 betrapte de politie in Brabant ruim 25.000 bestuurders op het gebruik van een telefoon achter het stuur. "Waarschijnlijk is dat nog maar het topje van de ijsberg," aldus Smeulders op de website van de provincie. "Je wilt niet op je geweten hebben dat jouw appje of belletje een ernstig ongeval veroorzaakt."
Provincie zet in op verkeersveiligheid
Samen met gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en Rijkswaterstaat werkt de provincie aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Daarbij ligt de nadruk op kwetsbare groepen, zoals fietsers, ouderen en jonge verkeersdeelnemers. Zo wordt het programma ‘Doortrappen’ ingezet om ouderen langer en veiliger te laten fietsen. Ook ontvangen bijna duizend basisscholen en middelbare scholen in Brabant structureel verkeerseducatie. Verder investeert de provincie in infrastructuur, handhaving en bewustwordingscampagnes, zoals MONO (tegen telefoongebruik in het verkeer) en BOB (tegen rijden onder invloed), aldus brabant.nl.