Meerderheid Brabanders zeker over toekomst Carnavalsfeest

donderdag 18 januari 2024 Roger van Bracht

Onderzoek bevestigt wel de kloof tussen het zuiden van het land en politiek Den Haag

Tweederde van de carnavalsvierders maakt zich geen zorgen om de toekomst van carnaval. Men vindt wel vooral dat politiek Den Haag te weinig belang hecht aan carnaval en de bijbehorende tradities. Stuitend voorbeeld voor carnavalsvierders zijn de suggesties om carnaval te verplaatsen. Maar ook de toegenomen populariteit van carnaval onder de rest van Nederland brengt meer druk met zich mee voor carnavalsverenigingen en hun vrijwilligers. 

Carnaval is al eeuwenlang een volksfeest dat vooral in Brabant en Limburg wordt gevierd met eigen tradities en gebruiken. De toekomst van het volksfeest staat wel onder druk want er doen steeds minder mensen mee met de optocht, en er zijn minder liefhebbers die willen meebouwen aan carnavalswagens, maar ook is er toenemende ‘evenementisering’ van het carnavalsfeest; jongeren trekken liever naar massale activiteiten in de steden wat ten koste gaat van activiteiten in kleinere plaatsen. 

Onbegrip in Den Haag

Met de toegenomen populariteit van Carnaval onder Nederlanders, komt dat meer mensen zich hard willen maken voor de toekomst van dit feest. Zij zien een rol weggelegd voor politiek Den Haag en de provinciale staten om het carnavalsfeest toekomstbestendig te maken. Zo vindt bijna driekwart van de carnavalsvierders in Brabant en Limburg dat carnaval behandeld zou moeten worden als een officiële feestdag, zoals Koningsdag en Pasen. Overigens is 38 procent van alle Nederlanders het hiermee eens. 

Maar het onbegrip van politiek Den Haag over carnaval is al langer een veelgehoord punt in Brabant en Limburg. Juist het gebrek aan draagkracht in de politiek creëert onzekerheid volgens veel carnavalsvierders (62 procent). Dat in 2023 nog werd gesuggereerd om carnaval te verplaatsen voor schooltoetsen, heeft daarbij niet geholpen. Opvallend, want volgens onderzoek vindt meer dan de helft van alle Nederlanders (55%) dat carnaval onder geen beding verplaatst kan worden. 

Nog meer carnavalsvierders

Buiten Brabant en Limburg associeert men carnaval vooral met een groot volksfeest, muziek en drank. Terwijl in die provincies carnaval vooral staat voor tradities, gezelligheid en samenzijn. Het feest wordt duidelijk op een andere manier ervaren. Tegelijkertijd zien ze in Brabant en Limburg óók dat Carnaval populairder is dan ooit. Stadscentra puilen uit van de bezoekers, waarvan een groot deel tegenwoordig ook van boven de rivieren komt. Volgens 65 procent van de carnavalsvierders, is Carnaval de afgelopen jaren een stuk populairder geworden dan voorheen. 

Een Brabantse bierbrouwer zet zich al langer in voor het carnavalsfeest zoals de succesvolle #carnavalvrij-petitie die ruim 170.000 keer werd getekend, en de ‘carnavalsverzekering’ na de corona-pandemie. Met dit onderzoek, uitgevoerd door Markteffect, wil de bierbrouwer meer inzicht krijgen in wat er leeft onder carnavalsvierders in heel Nederland.

Terug naar nieuwsoverzicht