Loswal van Grave: Eerste Zomercarnaval gecanceld, Hoogwater blijft uit

maandag 17 juni 2024 Peter Linders

Dit weekend zou het feest zijn op de Loswal van Grave, waar voor het eerst een driedaags zomercarnaval zou plaatsvinden. De festiviteiten, inclusief het gezamenlijk in de openlucht bekijken van het eerste duel van het Nederlands elftal tegen Polen op zondag, zijn echter afgeblazen.

Organisator Tim van Kuppeveld zag zich genoodzaakt de evenementen te annuleren vanwege een negatief advies van Rijkswaterstaat vanwege verwacht hoogwater.

Vergunningskwesties en Legeskosten

Van Kuppeveld legt uit dat hij voor het zomercarnaval een vergunning had aangevraagd, die sinds 1 januari verplicht is bij Rijkswaterstaat omdat de Loswal binnendijks ligt. "Wij organiseren al 20 jaar feesten aan de Loswal en moesten daarvoor alleen een evenementenvergunning aanvragen bij de gemeente. Nu moeten we ook een extra vergunning bij Rijkswaterstaat aanvragen, waarvan de legeskosten ruim €1200 bedragen," zegt Van Kuppeveld teleurgesteld.

Hij vervolgt: "Op basis van een negatief advies van Rijkswaterstaat moest ik alles annuleren, terwijl de artiesten, tent en muziekinstallatie al betaald waren. Ik ben een ondernemer en durf best wel risico’s te nemen, maar als dit te vaak gebeurt vanwege hoog water, dan staat het water mij wel aan de lippen."

Hoogwater en Veiligheid

De verwachte waterstand zou maandag de 7,89 meter boven NAP bereiken. De redactie vroeg Annelies Scholten-de Kreij, een ervaringsdeskundige en echtgenote van een schipper, om haar mening. "De perikelen rond hoog en laag water op de Maas zijn mij niet onbekend", begint Scholten-de Kreij. "De waterstand van 7,89 meter boven NAP is boven de sluis van Grave een normale waterstand. Zolang het waterpeil beneden de sluis van Grave niet hoger komt dan deze waterstand, zal de Loswal niet snel onderlopen. Dit hangt echter af van hoeveel water door de stuw wordt gelaten."

Scholten-de Kreij baseert haar voorspelling op gegevens van teletekst pagina 720, die de vierdaagse waterafvoervoorspelling bij het meetpunt St.-Pieter in Maastricht toont. "Bij een verwacht hoog water zou deze afvoervoorspelling flink moeten toenemen. Paradoxaal genoeg kan de Loswal ook onderlopen bij lage waterafvoer op de Maas, omdat de stuw dan zo weinig mogelijk water doorlaat, waardoor het waterpeil boven de sluis van Grave stijgt."

Reactie Rijkswaterstaat

Ondanks herhaaldelijke verzoeken heeft Rijkswaterstaat tot op heden geen officiële reactie gegeven op de situatie. De betrokkenen zijn het erover eens dat deze kwestie enige evaluatie behoeft. Het is duidelijk dat de nieuwe vergunningseisen en de daarmee gepaard gaande kosten een significante impact hebben op lokale evenementen.

De Impact op de Gemeenschap

De annulering van het zomercarnaval is een zware klap voor zowel de organisatie als de lokale gemeenschap. Van Kuppeveld benadrukt de economische en sociale voordelen van dergelijke evenementen. "Het zomercarnaval zou niet alleen een bron van vermaak zijn, maar houdt ook de jongeren in het stadje, die vaak vertier zoeken bij de vele festivals en feestjes erbuiten."

De teleurstelling is voelbaar onder de inwoners van Grave, die zich hadden verheugd op het driedaagse spektakel. Een inwoner, die anoniem wil blijven, zegt: "Dit was een geweldige reden om met vrienden te feesten en samen te genieten van het voetbal. Wij snappen de afgelasting, maar balen te meer nu er geen sprake was van hoog water."

Toekomstige Vooruitzichten

Van Kuppeveld blijft echter optimistisch en vastberaden. "We moeten nu vooruitkijken en leren van deze ervaring. Het is belangrijk dat we in de toekomst beter voorbereid zijn op dergelijke situaties. We zullen zeker blijven streven naar het organiseren van evenementen op de Loswal. Deze zomer staan er een paar gepland, zoals het Foodtruck Festival, Bierfestival en de deejays van Zuiver."

Conclusie

De annulering van het zomercarnaval op de Loswal van Grave benadrukt de complexiteit van het organiseren van evenementen in tijden van veranderende regelgeving en onvoorspelbare natuurkrachten. De hoop is dat met betere communicatie en samenwerking tussen organisatoren en overheidsinstanties dergelijke situaties in de toekomst kunnen worden vermeden. Voor nu blijft het afwachten op een oplossing die zowel veiligheid als feestelijkheid kan garanderen.

Terug naar nieuwsoverzicht