IJssalon van het Jaar 2024: IJs en Spijs uit Haps wint weer prestigieuze titel
De beste ijssalon van Nederland is dit jaar te vinden in Haps. Op 14 juni werd IJs en Spijs van Mark en Jade van Gaal uitgeroepen tot 'IJssalon van het Jaar 2024'. De bekendmaking vond plaats voor de ijszaak van het echtpaar Van Gaal, waarbij ze samen met hun team, familie, klanten, pers en andere genodigden de overwinning vierden.
Mark van Gaal, SVH Meesterijsbereider, wist zich te plaatsen voor de eindstrijd door tijdens de Dag van het Ambacht in Gorinchem als derde te eindigen met zijn creatie 'Practically Pearfect' bij De Gouden IJscreatie. Daarnaast behaalde hij een tweede plek met zijn demiperen-ijs bij de competitie om De Gouden IJsspatel. Deze prestaties zorgden ervoor dat IJs en Spijs werd genomineerd voor de prestigieuze titel. Dit is niet de eerste keer dat de ijssalon uit Haps de titel in de wacht sleept. In 2017 wonnen Mark en Jade van Gaal ook al de felbegeerde titel. Vorig jaar waren ze opnieuw genomineerd nadat Mark de Gouden IJsspatel 2023 won met zijn stracciatella-ijs. Dit jaar hebben ze opnieuw bewezen dat ze tot de top van Nederland behoren.
Passie en gastvrijheid
De jury prees IJs en Spijs niet alleen om de hoge kwaliteit van het ijs, maar ook om de passie en gastvrijheid die het hele team uitstraalt. De creatie 'Practically Pearfect', die een prominente plek op de menukaart heeft, werd bijzonder gewaardeerd. "Een ijssalon waar je zeker snel nog een keer naar terug wil, een terechte winnaar dus", aldus de jury.
Mark van Gaal, die sinds zijn veertiende in de ijsbranche werkt, vertelde trots over zijn reis: "Mijn eerste ijsje maakte ik tijdens mijn opleiding patisserie. Voordat ik officieel in de ijsbranche werkzaam was, werkte ik in de bakkerswereld en de horeca. De reden om die opleidingen te volgen was niet om een ijssalon te runnen, maar ik wist altijd al dat ik iets voeding-gerelateerds wilde doen. Toen ik mijn vrouw leerde kennen, besloten we samen de ijsbranche in te gaan. Dit is een branche die je de kans geeft om zelf producten te ontwikkelen en contact met klanten te hebben. De nominatie en nu deze prijs is de kers op de taart."
Sterk team en opleiding
Het succes van IJs en Spijs is niet alleen te danken aan de ijscreaties van Mark van Gaal, maar ook aan het goed opgeleide personeel. "Naast de kwaliteit werd het personeel ook de hemel in geprezen. We hebben een heel mooie structuur waarbij ik bovenaan sta en daaronder mensen met bepaalde bevoegdheden die ze overdragen aan degenen die onder hen staan," legt Mark uit. Hij benadrukt het belang van een goede opleiding en trots onder de jongeren die in zijn ijssalon werken. "We hebben daar draaiboeken voor. Als je hier komt werken, krijg je bijna een gratis opleiding erbij."
Mystery guests en hygiënechecks
Alle finalisten van de competitie werden de afgelopen drie maanden bezocht door mystery guests en ondergingen een hygiënecheck door een extern bureau. "Het is heel moeilijk om altijd aan de top te presteren, vooral als je onverwacht wordt beoordeeld," zegt Mark. "We moesten ervoor zorgen dat alles er altijd perfect uitzag, zelfs op de drukste dagen."
Andere genomineerden
Naast IJs en Spijs waren vijf andere ijssalons genomineerd voor de titel: IJshofje uit Meijel, Ciolato di’ Cello uit Voorhout, De Smaak! Chocolade & IJs uit Eersel, IJssalon Pisa uit Zevenaar en Luciano uit Wassenaar. Ook bij deze ijssalons werd een feestelijke ceremonie gehouden om te vieren dat ze bij de beste zes ijssalons van Nederland horen.
De toekomst
Met de titel 'IJssalon van het Jaar 2024' op zak, kijkt IJs en Spijs vol vertrouwen naar de toekomst. "Voor ons heeft deze titel een enorme groei veroorzaakt in het hele bedrijf", zegt Mark. "We moeten uit van de toren schreeuwen dat we een heel mooi ijsbedrijf hebben in een dorpje als Haps. Deze titel helpt ons om die boodschap verder te verspreiden."
IJs en Spijs blijft zich inzetten om hun klanten het beste ijs te bieden en hun passie voor het vak uit te dragen. De titel 'IJssalon van het Jaar' is een bevestiging van hun toewijding en vakmanschap, en een aanmoediging om deze hoge standaard te blijven handhaven.
Voor meer informatie of om zelf het bekroonde ijs te proeven, bezoek IJs en Spijs in Haps.