Boxmeerder Frans Versteijnen woont in boeddhistisch Thais dorp

Geplaatst op woensdag 16 april 2025 Gerjan Cluistra

THAILAND – Van de drukte van de Nederlandse supermarktwereld naar de rust van een boeddhistisch dorp in Thailand. Frans Versteijnen (73) maakte een radicale omschakeling van ondernemer in Boxmeer naar levensgenieter en spiritueel zoeker aan de andere kant van de wereld. Nu woont hij in een klein dorp bij Bangkok, waar zijn dagen beginnen met meditatie, muesli en een wandeling naar de tempel. “Het is hier een ander soort leven. Ik help anderen om zich voor te bereiden op de dood, en dat geeft rust.”

Frans runde jarenlang een biologische winkel in Boxmeer, maar de stress en het tempo van het leven in Nederland werden hem te veel. Na zijn pensionering besloot hij zijn leven in een andere richting te sturen. Hij verruilde de supermarkt voor een eenvoudige houten woning in Thailand, ver weg van de drukte. “Het was altijd mijn droom om naar Azië te verhuizen. Toen ik de mogelijkheid kreeg, greep ik die meteen.”

Van India naar Thailand: Een spirituele zoektocht

Frans zijn spirituele reis begon echter al eerder, in India. “Ik woonde tien jaar in India, waar ik studeerde en als vrijwilliger werkte in een spiritueel centrum. Daar hoorde ik voor het eerst over een Thaise boeddhistische leraar die zijn levenswijze gebaseerd had op de oude ‘bos-school’ van het boeddhisme. Deze leraar woonde in een afgelegen gebied en het was precies wat ik zocht: puur, zonder poespas. Het trok me enorm aan.”

Na zijn tijd in India besloot Frans om naar Thailand te reizen. “Toen ik daar aankwam, voelde het meteen als thuiskomen. Het was een plek waar ik verder kon groeien, zowel spiritueel als als mens. En negen jaar geleden kocht ik hier mijn huis.”

Eenvoudig leven, diepe zingeving

Frans leeft nu in een dorp waar er geen kerken of moskeeën zijn, alleen tempels. “Het leven hier is eenvoudig, maar dat is precies wat ik zo waardeer. Alles draait om innerlijke rust, meditatie en het vinden van balans. Hier zijn de mensen verbonden met de natuur, en dat sluit aan bij mijn eigen waarden. Het is anders dan Nederland, maar ik voel me hier op mijn plek.”

De dagelijkse routine van Frans is sterk geworteld in spiritualiteit. “Elke ochtend om vijf uur begin ik met meditatie. Daarna volg ik een rustige ochtendwandeling naar de tempel, gevolgd door een eenvoudig ontbijt van muesli. Dan lees ik een boek over boeddhisme of filosofie, en schrijf ik in mijn dagboek. Mijn dagen zijn rustig en gevuld met zingeving.”

Frans heeft het gevoel dat hij de kennis en ervaring die hij door de jaren heen heeft opgedaan, nu kan delen. “De Golden Ears is een groep westerse ouderen die zich hier in Thailand hebben gevestigd. We ondersteunen elkaar in het proces van ouder worden. We praten veel over de dood, het loslaten van materialistische zaken, maar ook over de praktische kanten van het leven hier. Het geeft rust om met gelijkgestemden te zijn en ervaringen te delen.”

Leven in Thailand: Goedkoper en rijker

Het leven in Thailand is voor Frans financieel aantrekkelijk. “De gezondheidszorg is uitstekend en betaalbaar, de kosten voor eten en wonen liggen drie keer lager dan in Nederland. Mijn euro is hier drie keer zoveel waard, dus ik kan echt van mijn pensioen genieten.”

“Een huis, zoals ik dat nu heb, zou in Nederland onbetaalbaar zijn. Hier kost het bijna niets. En de rust die je hebt, dat is echt onbetaalbaar. In Nederland voelde ik me altijd gehaast, altijd bezig. Nu kan ik eindelijk in het moment leven.”

De tempel als toevluchtsoord

De tempel speelt een belangrijke rol in Frans zijn leven. “Ik ben hier niet alleen als toerist. De tempel is mijn toevluchtsoord, mijn plaats van rust. Ik help soms ook bij rituelen of ceremonies, en ik ben in gesprek met mensen die zich willen voorbereiden op de dood. Dit is voor mij belangrijk: de dood is een onderwerp waar we in Nederland vaak niet over praten, maar hier in Thailand wordt het gezien als een natuurlijk proces, een overgang.”

Frans heeft geleerd om zijn eigen angsten en zorgen los te laten. “In Nederland was ik altijd bezig met mijn bedrijf en het succes. Hier heb ik geleerd dat het leven niet draait om bezit of prestige, maar om de innerlijke vrede en de connectie met de natuur en de mensen om je heen.”

Kritische blik op boeddhisme

Hoewel Frans een diepe waardering heeft voor het boeddhisme, heeft hij ook kritiek op de manier waarop veel mensen het in Thailand beleven. “Veel mensen hier bezoeken de tempels om geluk te vragen, om voorspoed te verkrijgen. Maar boeddhisme gaat veel verder dan dat. Het gaat om het loslaten van verlangen en het vinden van innerlijke rust.”

Hij vertelt dat de werkelijke boeddhistische praktijk niet altijd zichtbaar is. “De echte boeddhisten zijn vaak in stilte bezig met hun pad. Het boeddhisme is geen religie van materialisme. Maar er zijn wel veel mensen die de tempels bezoeken voor geluk of om rijker te worden. Dat is een andere kant van de zaak.”

Het verlangen naar stilte

Frans mist Nederland soms, maar niet in de manier die je zou verwachten. “Als het regent in Nederland, dan mis ik dat. De geur van de regen op het asfalt, dat is iets wat je hier niet hebt. Verder mis ik niet veel. Thailand heeft me rust en stilte gebracht, en dat is alles wat ik nodig heb.”

Frans hoopt zijn leven in Thailand voort te zetten zolang het kan. “Dit is mijn thuis nu. Ik ben gelukkiger dan ooit, en dat heeft vooral te maken met de eenvoud van het leven hier.”

Terug naar nieuwsoverzicht