‘Belemmerende’ Romeinse resten bij Cuijkse Loswal worden dit jaar nog geborgen
CUIJK – De Romeinse resten bij de Loswal in Cuijk worden dit jaar nog geborgen. Dat laat het college weten in antwoorden op schriftelijke vragen van SP’er Bregje van Lieshout. Het onderwerp werd actueel toen een boot van de Zonnebloem geweigerd werd aan te leggen uit angst voor schade aan de overblijfselen van de oude Romeinse brug. Als de resten geborgen zijn, is er volgens het college geen belemmering meer voor de scheepvaart om op deze locatie aan te meren.
De kwestie rondom de aanmeerplek speelde in maart. De boot van de Zonnebloem wilde toestemming om op een vaart met vierhonderd cliënten uit Mill en Cuijk aan te meren aan de Loswal. Die kreeg men niet, vanwege een aanmeerverbod om te voorkomen dat boogschroeven van aanmerende boten de resten van de Romeinse brug zouden beschadigen. Daarnaast was de Zonnebloem te laat met het aanvragen van een vergunning om daar een uitzondering op te krijgen. Na ophef werd het de boot alsnog toegestaan om aan te meren, maar dan in het najaar en niet in april. Dit omdat de rederij uit Drimmelen niet meer beschikbaar was.
Eindstadium voorbereidingen in zicht
In haar beantwoording geeft het college aan dat er geen beleid bestaat voor ligplaatsen. Op basis van dat feit zou in eerste instantie de vergunning voor de Zonnebloemboot geweigerd zijn. Het archeologisch bezwaar zou echter in de toekomst niet meer aan de orde hoeven zijn. “De voorbereidingen voor de opgraving van de Romeinse resten bij de Loswal zijn al geruime tijd gaande en het eindstadium komt in zicht”, schrijft men. “Vanwege de enorme complexiteit van het onderzoek is het een lang tijdspad wat doorlopen moet worden. De verwachting is dat in de komende weken duidelijkheid kan worden gegeven over dit onderzoek, waarbij het de bedoeling is dat de resten nog dit jaar geborgen gaan worden. Hierna is er, vanuit archeologisch oogpunt, geen belemmering meer voor de scheepvaart om aan te meren aan de Loswal. De resten zijn met de opgraving immers verwijderd om op het droge duurzaam behouden te worden.”