Monumenten, Muziek en Herdenking; Grave viert Open Monumentendag en 80 Jaar Vrijheid

maandag 16 september 2024 Roger van Bracht

Afgelopen weekend, 14 en 15 september, stond Grave in het teken van de herdenking van 80 jaar vrijheid, gecombineerd met de Open Monumentendag met het thema "routes, netwerken en verbindingen". Het centrum van de stad kwam tot leven met opengestelde monumenten, stadswandelingen, muziekoptredens en historische re-enactments, waarbij zowel de rijke geschiedenis als de herwonnen vrijheid centraal stonden.

Het succesvolle weekend telde zo’n 3.000 bezichtigingen voor de monumenten en activiteiten. De bezoekers konden zelfstandig óf met een stadsgids de monumenten verkennen, en winkeliers in het centrum van Grave versierden hun etalages in het thema ‘80 jaar vrijheid’. Ook in de kernen rondom Grave waren veel monumenten te bezichtigen en werden activiteiten georganiseerd. De Drie-eenheid, de voormalige Generaal de Bonskazerne en Mariëndaal in Velp werden goed bezocht, net als de kerken in Gassel, Grave, Escharen en Velp en tal van overige monumenten die in sommige gevallen ook door particulieren voor dit speciale weekend werden opengesteld. De Graafse zangeres Suzanne Menheere bracht zaterdag muziek ten gehore uit de Tweede Wereldoorlog vanaf een tijdelijke kiosk op de Markt, en de volgende dag werd ook De Sociëteit Tot Nut Nut ende Vermaeck gevuld met deze klanken.

Ook zondag stond in het teken van verbinding met de Bridge2Bridge run, een halve marathon langs de oevers van de Maas. Daarnaast konden bezoekers in historische legervoertuigen stappen voor een korte route langs de omgeving. Bij de kade lagen historische boten van Olie en Stoom ter bezichtiging aangemeerd en een voetveer maakte korte tochten vanaf de Loswal. Een van de hoogtepunten was de komst van een historische diligence (postkoets) van Van Gend en Loos, een bijzondere herinnering aan het verleden van Grave.

Re-enactors brachten de geschiedenis tot leven met optredens van de SMT Liberation-drumband, die vanaf de John S. Thompsonbrug naar het centrum marcheerde. De dag werd verder opgeluisterd door een concert van Harmonie Stad Grave en demonstraties bij de Kazematten door het re-enactor kamp Mars. Het hele weekend bood een afwisselend programma dat mensen samenbracht om te herdenken, te leren en te genieten van de vrijheid die 80 jaar geleden werd herwonnen. Grave stond bol van historie, muziek en activiteiten die jong en oud meenamen op een reis door het verleden en de viering van de vrijheid.

Terug naar nieuwsoverzicht