Generaal De Bonskazerne: Van Historische Legerkazerne tot Levendig Wooncomplex

vrijdag 16 augustus 2024 Peter Linders

De Generaal De Bonskazerne, een imposant rijksmonument net buiten het pittoreske Grave, staat aan de vooravond van een indrukwekkende transformatie. Dit voormalige militaire complex, vernoemd naar Andreas de Bons—die een cruciale rol speelde in de verdediging van Grave tegen de Fransen in 1794—wordt omgevormd tot een moderne en duurzame woonomgeving. De kazerne, ooit een complete mini-samenleving met slaapzalen, sportvelden, eetruimtes en zelfs een bioscoop, zal binnenkort opnieuw tot leven komen, maar dit keer als thuisbasis voor een diverse groep bewoners.

Een Thuis met Diepgang en Diversiteit

De Generaal De Bonskazerne was meer dan alleen een plek waar soldaten verbleven; het was hun thuis. De rijke geschiedenis en de unieke indeling van het complex maken het tot een bijzondere locatie voor de nieuwe generatie bewoners. De oorspronkelijke verdeling van de kazerne blijft behouden: de legeringsgebouwen worden getransformeerd tot woonruimtes, terwijl de bureelgebouwen worden omgevormd tot bedrijfsruimtes. De voormalige filmzaal en het kantinegebouw zullen fungeren als ontmoetingsplekken, waar de nieuwe bewoners samen kunnen komen.

Het terrein van de Bonskazerne zal plaats bieden aan 125 à 150 personen met verschillende achtergronden en levensstijlen. Hier ontstaat een gemeenschap waarin bewoners elkaar ondersteunen, met respect voor elkaars privacy. Het accent ligt op leefbaarheid en duurzaamheid, wat past binnen de historische context van de kazerne en de hedendaagse behoefte aan milieubewust wonen.

Neem een kijkje in de transformatie

Op zaterdag 24 augustus krijgt het publiek de unieke kans om Generaal Bonskazerne Gebouw E2 van binnen te bekijken. Tussen 11.00 en 14.00 uur openen de deuren van dit bijzondere rijksmonument in Velp (Nb), en iedereen is welkom om een kijkje te nemen. Bezoekers kunnen door het gebouw wandelen, vragen stellen aan het projectteam en zich een beeld vormen van de toekomstige zelfbouwwoningen die hier zullen verrijzen.

En op zaterdag 14 september is het monumentale complex geopend tijden het Open Monumentenweekend. Ook voor kinderen is er veel te zien, waarbij de historische functie van de kazerne volop beleefd kan worden.

Meer informatie vind je op de website van Generaal de Bonskazerne. https://www.bonskazerne.nl/

Terug naar nieuwsoverzicht