Somas Activia grijpt naast de punten

vrijdag 15 december 2023 Hans Graat

Afgelopen donderdagavond speelde de dames van Somas Activia de uitwedstrijd tegen Draisma Dynamo in Apeldoorn. De dames uit Sinttunnis verloren met 3-1. Het was een wedstrijd tussen Dynamo, the best of the rest, en Somas Activia, de nummer 9 van de ranglijst.

In de eerste set was het voor de trainer een zoektocht naar de spelers die in vorm waren. De beoogde basis werd in de loop van de set van ook grotendeels gewisseld. Pas op 14-11 scoorde Somas Activia het eerste punt uit een eigen aanval. De set was vooral eenrichtingsverkeer waarin Dynamo een makkelijk avondje tegemoet leek te gaan: 25-17. Slechts 2 van de 10 aanvallen resulteerden in een punt.

Vechtlust

In de 2e set was een ander Somas Activia opgestaan. De ploeg liet nu wel vechtlust zien en het initiatief werd geheel overgenomen. Dynamo kon tot 3-3 volgen maar daarna sloeg Somas Activia hard toe. Sterk verdedigend en met scorende aanvallers had Dynamo geen schijn van kans meer. Via 5-7, 8-13 en 12-21 werd de 2e set eenvoudig gewonnen: 16-25. Het verschil met de 1e set was duidelijk: nu werden 4 van de 10 aanvallen naar een punt omgezet

Misgegrepen

Met de 1-1 tussenstand had Somas Activia vertrouwen getankt en werd het goede spel meegenomen naar de 3e set. Dynamo kon in het begin volgen: 2-2 en 9-9. Even stokte de aanval weer maar na een 10-9 achterstand werd het 11-11 en nam Somas Activia het heft weer in handen. Via 12-15 en 15-19 koersten de Sinttunnisse dames af op setwinst. Het werd 17-21 en 20-23. Jil Lamers scoorde de belangrijke ballen maar op 20-23 verviel Somas Activia in de oude fouten. In plaats van een paar tandjes bijzetten werd het spel voorzichtiger en Dynamo rook haar kansen. Ze kwamen punt voor punt dichterbij maar toen Jil Lamers ook de 22-24 op het scorebord bracht was setwinst voor het grijpen. De pass zakte even weg waardoor de aanval te doorzichtig werd en Somas Activia leerde een dure les. Het werd 26-24 in het voordeel van Dynamo.

Pijnlijk vervolg

De 4e set werd een formaliteit. Jil Lamers moest het veld verlaten door een ongelukkige botsing met een teamgenoot en Somas Activia verloor de focus. Na een 3-3 tussenstand lieten pass en aanval het afweten en Dynamo liep eenvoudig uit. Via 7-5 en 13-8 was de wedstrijd beslist. De set ging kansloos verloren met 25-16 en de wedstrijd met 3-1. Een onnodige en pijnlijke nederlaag. De wedstrijd was geheel onder controle maar Somas Activia wist niet het niveau vast te houden. En dat is noodzakelijk in de Eredivisie.

Zondag 17 december speelt Somas Activia thuis tegen mede hekkensluiter Voltena. Aanvang wedstrijd: 15:00 uur.