Signaal Taptoe bij herdenking 2e wereldoorlog op 17 september

vrijdag 15 september 2023 Peter Linders

Bij herdenkingsceremonies waar men stilstaat bij oorlogsslachtoffers, wordt vaak een speciale melodie ten gehore gebracht door een trompettist. Het is een vaak voorkomend misverstand dat de Last Post en het Signaal Taptoe hetzelfde zijn. Op de nationale dodenherdenking in Nederland klinkt het Signaal Taptoe, maar tijdens de dienst voor koningin Elizabeth werd afgesloten met de Last Post. Zijn deze trompetsignalen identiek, of dienen we ze als twee afzonderlijke melodieën te erkennen?

Het Taptoe-signaal is het muzikale stuk dat gespeeld wordt op trompet of hoorn vlak voor de twee minuten stilte tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. Deze naam komt van het vroegere kazernebevel 'Tap toe!', wat het einde van de dag aankondigde en het bevel was voor de soldaten om zich naar hun nachtverblijven te begeven, omdat de 'tap' 'toe' ging. Dit signaal vertoont veel gelijkenissen met het Britse signaal Last Post, dat oorspronkelijk eveneens diende als dagafsluiting. Het verhaal gaat dat Engelse soldaten in de zeventiende eeuw dit signaal uit Nederland hebben overgenomen en het heeft zich geleidelijk ontwikkeld tot de huidige versie, geïnspireerd op het Nederlandse Taptoe-signaal.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei benadrukt dat de Last Post voornamelijk een Britse herdenkingstraditie is en niet een universeel internationaal signaal. In Nederland wordt de Taptoe gespeeld, terwijl in Amerika The Taps klinkt en in Frankrijk Au Morts. 

Tijdens de 79e herdenking van de bevrijding van Grave op 17 september zal voorzitter Harrie Reffeltrath van de Harmonie Stad Grave wederom het Signaal Taptoe spelen, gevolgd door twee minuten stilte door alle aanwezigen. Deze ceremonie bij de 1Lt John S. Thompsonbrug in Grave zal beginnen om 18:20 uur.

Terug naar nieuwsoverzicht