Koning Willem I College ontvangt gemeentelijke Fairtradesticker en predicaat Fairtradeschool
Op woensdag 13 november ontving het Koning Willem I College (KW1C) in Cuijk de gemeentelijke Fairtradesticker en het predicaat Fairtradeschool als erkenning voor haar inzet om studenten bewust te maken van eerlijke handel, voedselzekerheid, gezondheid en duurzame productie. De uitreiking vond plaats in aanwezigheid van wethouder Willy Hendriks-van Haren en Thijs Albers, voorzitter van de werkgroep Fairtrade Land van Cuijk.
Duurzaam onderwijs
Als UNESCO-school en ondertekenaar van het SDG Charter staat het KW1C achter de missie om een betere wereld te creëren en jongeren voor te bereiden op de uitdagingen van morgen. “Duurzaamheid is niet alleen een onderdeel van ons onderwijs, maar ook van onze bedrijfsvoering,” aldus Daan Erps, onderwijsmanager Horeca, Toerisme & Recreatie van het Koning Willem I College in Cuijk. “We leren onze studenten dat er maar één toekomst is, en die is duurzaam.”
"Het Koning Willem I College verdient het Fairtrade-predicaat dankzij hun inzet voor eerlijke handel en duurzaamheid," zegt Jean Claessens van de werkgroep Fairtrade Land van Cuijk. "Fairtrade-producten zijn zichtbaar op school, zeker in het opleidingsrestaurant waar ook Dutch Cuisine centraal staat. De school vergroot zo de bewustwording rondom Fairtrade bij medewerkers en studenten. Het zou prachtig zijn als dit verder uitgebreid wordt met gastlessen over het thema."
Fairtradelunch voor afnemers van de Voedselbank
Ter gelegenheid van de uitreiking organiseerde het KW1C een speciale Fairtradelunch voor afnemers van de Voedselbank. Deze lunch werd verzorgd door studenten van de horeca-opleidingen, die niet alleen worden opgeleid in het vak van koken, maar ook worden gestimuleerd om na te denken over actuele thema’s rondom voeding, duurzaamheid en eerlijke handel. De lunch werd samengesteld volgens de principes van Dutch Cuisine, waaronder het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten, en het verminderen van voedselverspilling.
De gasten genoten van een menu bestaande uit huisgemaakte pompoensoep, een falafelburger met doperwtencrème, en langzaam gegaarde koningszwam, geserveerd op een fairtrade tijgerbolletje. Hierbij werd ook fairtrade koffie en thee geschonken. Dit gerecht was samengesteld volgens de Dutch Cuisine-principes: zoveel mogelijk lokale en seizoensgebonden producten, aangevuld met fairtrade ingrediënten voor producten die van verder weg komen.
Dutch Cuisine: de toekomst van de Nederlandse keuken
KW1C biedt als een van de weinige scholen in Nederland opleidingen aan die zijn gebaseerd op de principes van Dutch Cuisine. In deze opleidingen leren studenten hoe ze gezonde, duurzame voeding kunnen bereiden, met nadruk op plantaardige producten (80%) en het verantwoord gebruik van dierlijke producten (20%). Dutch Cuisine legt de nadruk op het koken met lokale en seizoensgebonden ingrediënten en bevordert zo de bewustwording van zowel de studenten als de lokale gemeenschap over de impact van hun voedselkeuzes.
Fairtrade gemeente Land van Cuijk in de maak
De gemeente Land van Cuijk werkt momenteel aan het behalen van de titel Fairtrade-gemeente. Deze erkenning wordt verleend aan gemeenten die voldoen aan landelijke criteria op het gebied van eerlijke handel en duurzaamheid. De toekenning van de Fairtradesticker aan het Koning Willem I College sluit goed aan bij deze ambities en draagt bij aan het vergroten van Fairtrade-bewustzijn in de regio.
Op de foto van links naar rechts: wethouder Willy Hendriks-van Haren, Jean Claessens van de werkgroep Fairtrade Land van Cuijk, Thijs Albers - voorzitter van de werkgroep Fairtrade Land van Cuijk, Daan Erps - onderwijsmanager Horeca, Toerisme en Recreatie van KW1C Cuijk en Twan Musters directeur Voeding, Gastvrijheid en Uiterlijke Verzorging van KW1C