Indië Herdenkingen in het Land van Cuijk
Op donderdag 15 augustus 2024 wordt de bevrijding van het Koninkrijk der Nederlanden herdacht met speciale aandacht voor de gebeurtenissen in Nederlands-Indië. Stichting Indië Herdenking Grave organiseert dit belangrijke herdenkingsmoment in Grave, terwijl er tegelijkertijd een herdenking plaatsvindt in het Doehuis in Padbroek, Cuijk. Beide locaties staan stil bij de offers die zijn gebracht tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.
Het thema van de herdenking in Grave, ‘Op maat naar 80 jaar vrijheid’, benadrukt de uitdagingen van het verwerken van oorlogservaringen. De plechtigheid op het Torenplein in het centrum van Grave begint om 19.00 uur, waar Rick Joosten, namens de Stichting Indië-Herdenking, de bijeenkomst opent met een welkomstwoord. Hierna volgen toespraken van voorzitter Evy Boer-De Wit en burgemeester Marieke Moorman van de gemeente Land van Cuijk. Het Stadskoor Grave verzorgt de muzikale intermezzo’s, wat de plechtigheid extra diepgang geeft.
In Cuijk ligt de nadruk op de herdenking van de slachtoffers van de oorlog in Nederlands-Indië, waarbij ook de bijdrage van de KNIL-militairen en andere betrokkenen wordt erkend. Dit jaar wordt deze herdenking voor het eerst georganiseerd door het Cuijkse comité, met bekende namen zoals Vincent Mastail, Fred Hulsman, Shirley van Hoof en Ton van Elk de Freese. Zij zetten zich in voor het behoud van deze waardevolle herinneringen en de erkenning van de offers die zijn gebracht. Tevens zal er een herdenkingsmonument worden opgericht om deze geschiedenis levend te houden.
Voor wie de plechtigheid niet in persoon kan bijwonen, wordt de herdenking in Grave live uitgezonden op televisie door Omroep Land van Cuijk. De uitzending is te volgen op donderdag 15 augustus van 19.00 tot 20.30 uur via Ziggo-kanaal 40, KPN-kanaal 1475, en online via de website of de app van Omroep Land van Cuijk.
Gerelateerde artikels:
- Portret van Vincent Mastail: https://www.omroeplvc.nl/tv/uitzending-gemist/video/vincent-mastail-een-doodgewone-molukse-jongen-uit-cuijk