Bomenweek 2025: Land van Cuijk zet vol in op vergroening en biodiversiteit

Geplaatst op donderdag 13 maart 2025 Peter Linders

BEERS – De gemeente Land van Cuijk heeft het nieuwe Bomenbeleid 2025 vastgesteld, waarmee wordt ingezet op een duurzaam en ecologisch sterk bomenbestand. Dit beleid, gekoppeld aan de Bomenverordening 2025, heeft als doel biodiversiteit te bevorderen en 30% schaduw in de openbare ruimte te realiseren tegen 2050.


Op 13 maart vond de 16e editie van de Nederlandse Boom Infodag plaats in het Inspyrium in Beers. Met 450 bezoekers was de dag een groot succes. Gedurende de dag deelden 36 nationale en internationale sprekers kennis en ervaringen over bomenbeleid en de rol van groen in een duurzame toekomst.

Wethouder Antoinette Maas sprak tijdens het congres over de ambities van de gemeente Land van Cuijk: "We hebben zo’n 90.000 gemeentelijke bomen. Een enorme klus in beheer,  maar ook een mooie uitdaging in onze groene ambities. Die proberen we op verschillende manieren waar te maken, bijvoorbeeld door 400ha nieuwe natuur aan te leggen, stedelijk gebied te vergroenen en door markante en bijzondere bomen te beschermen".

Om het belang van groen verder onder de aandacht te brengen, organiseert de gemeente van 8 tot en met 15 maart 2025 de Bomenweek. Deze week staat volledig in het teken van groen, natuur en bomen, met activiteiten waarin inwoners, scholen en bedrijven samen bijdragen aan een groenere leefomgeving.

Focus op biodiversiteit en klimaatbestendigheid

Een belangrijk speerpunt van het beleid is het versterken van ecologische verbindingen in oost-west richting. Ook wordt ingezet op het realiseren van 30% schaduw in dorps- en stadskernen, een maatregel die bijdraagt aan de klimaatambities van de gemeente. Om dit te bereiken, worden bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen en herplantingen duidelijke richtlijnen gehanteerd.

In februari 2023 werd een scan uitgevoerd van het bomenbestand in Land van Cuijk, waarbij 90.000 bomen werden meegenomen. De gemiddelde leeftijd van de bomen is 42 jaar, en 66% is jonger dan 60 jaar, wat overeenkomt met het landelijk gemiddelde. Uit het bomenbeleid blijkt dat 65% van het bomenbestand bestaat uit slechts tien soorten, waarbij de zomereik met 43% sterk oververtegenwoordigd is. Bij herplanting geeft de gemeente daarom de voorkeur aan een grotere variatie aan boomsoorten. Daarnaast is uitbreiding van het bomenbestand een speerpunt: in vier jaar tijd moeten er 90.000 extra bomen worden geplant.

Professor Cecil Konijnendijk, director van het Nature Based Solutions Institute, merkte op dat er op het gebied van bomenbeleid onvoldoende leiderschap is in de politiek. Hij modereerde een gesprek met ambtenaren van de gemeente Land van Cuijk over hoe lokaal bestuur effectiever kan inspelen op groene ambities en klimaatadaptatie.

Particuliere bomen en gemeentelijke aanpak

Volgens boombeheerder Jeroen Burgman beheert de gemeente een derde van alle bomen, waaronder de historische lindeboom in Sambeek. De gemeente streeft naar een robuust bomenbeheer en heeft daarvoor een exploitatiebudget vrijgemaakt. Ook particulieren kunnen bomen laten opnemen op de lijst van ‘bijzonder waardevolle bomen’, waarvoor deskundig advies en ondersteuning wordt geboden.

Ruud Custers, adviseur Groen, benadrukt dat de 3-30-300 vuistregel een belangrijk instrument is in het beleid: "Deze regel helpt ons te bepalen of er voldoende bomen en groen zijn voor een gezonde leefomgeving. Onze focus ligt op biodiversiteit en het versterken van de noord-zuidas in de gemeente."

Gemeente als serieuze gesprekspartner

Om de vergroeningsdoelen te realiseren, zet de gemeente in op samenwerking met bewoners en ontwikkelaars. Peter Scheepers, senior adviseur, licht toe: "Het bomenbeleid is nog jong, maar we hebben nu een digitaal handboek en duidelijke richtlijnen. We zijn als gemeente een serieuze gesprekspartner geworden, omdat we onze ambities meetbaar hebben gemaakt."

Met het vastgestelde bomenbeleid zet Land van Cuijk een duidelijke koers richting een groenere en klimaatbestendige toekomst, waarbij zowel ecologie als leefbaarheid centraal staan.

Terug naar nieuwsoverzicht