Somas Activia laat Friezinnen zweten

maandag 13 november 2023 Roger van Bracht

Afgelopen zaterdag stond de competitiewedstrijd Somas Activia tegen Friso Sneek op het programma. Voor de debutant in de eredivisie een mooi affiche tegen de regerend landskampioen. Het werd een wedstrijd op het scherpst van de snede, waarin de wetten in de topsport weer een bevestigd werden. Somas Activia verloor weliswaar met 1-3, maar de landskampioen wankelde.

Met Bregje Wijnhoven als spelverdeler, Jody Selten als passer loper en Diede van den Broek als libero was de start van Somas Activia verrassend. Na onnodige verliespartijen tegen Voltena en Peelpush waren de dames duidelijk niet van zins zich eenvoudig te laten slachtofferen. Het begin ging gelijk op, maar direct was het verschil tussen beide ploegen duidelijk. Bij Friso Sneek de aanvallers die letterlijk boven de spelers van Somas Activia uitstegen. En bij Somas Activia de absolute wil om iedere bal in de verdediging tenminste aan te raken. Zo ontspon zich een echter strijd. Via 4-4 nam Somas Activia brutaal de leiding aan de hand van een ontketende Jil Lamers. Verdedigend werd weinig weggeven en een opgebouwde voorsprong van 7-5 werd 13-9, 20-17 en leidde tot groot enthousiasme in de volle Activiahal. Met Dani Josephs aan de service werd de eerste set dan ook gewonnen: 25-18.

Initiatief kwijt

Friso Sneek moest dan ook in de 2e set alle zeilen bijzetten. De dames van Somas Activia bleven weliswaar in het spoor van de landskampioen, maar kon het initiatief niet meer overnemen. De wissels Isis Neeskens voor Bregje Wijnhoven en Dani Josephs voor Gaya Neeskens en Ellen Willems voor Diede van den Broek brachten geen uitkomst. Via 5-5 liep Friso Sneek uit naar 8-11 en behield die voorsprong tot aan het einde van de set: 18-25.

Vechtlust terug

Wie dacht dat Friso Sneek het initiatief niet meer uit handen zou geven kwam bedrogen uit. Jil Lamers werd vervangen door Dani Josephs en de strijd barste volledig los. Via 2-2 en 6-6 kwam Somas Activia op voorsprong: 7-6. Er volgde 3!! foute service op rij en Friso Sneek profiteerde daarvan. Het kwam op 11-12 en liep uit naar 17-19. Jana Bitter maakte haar eredivisie debuut en Gaya Neeskens hield haar ploeg in de race en bracht hen op de rand van setwinst: 24-22. Daarna werden de topsportwetten weer eens zichtbaar. Als kansen niet worden benut doet de tegenstander dat. Somas Activia verkrampte, set ups kwamen niet meer zuiver en de aanvallers hadden 2 uitgelezen kansen om de set te beslissen maar kwamen niet meer tot scoren. 3 setpoints ten spijt vergat Somas zichzelf te belonen en een daverende verrassing te realiseren. Friso Sneek beloonde zichzelf wel en greep de eerste kans die ze kregen: 25-27.

Met een 1-2 achterstand begon de 4e set als eerdere sets. Op 7-8 nam Friso Sneek een kleine voorsprong en Somas Activia moest alle registers opentrekken. Bregje Wijnhoven maakte plaats voor Isis Neeskens en Jil Lamers verving Jody Selten. Via 10-11 en 14-16 bleef de set nog enigszins spannend maar het spel van Somas Activia werd te eenzijdig. Friso Sneek profiteerde en gaf de voorsprong dan ook niet meer uit handen. Via 16-21 was de koek op voor de dames uit Sint Anthonis en Friso Sneek won de 4e set en de wedstrijd: 18-25 en 1-3.

Tevreden spel

Het was bijna letterlijk de reus tegen klein duimpje. En ondanks de nederlaag was er tevredenheid in het kamp van Somas Activia. Ze hebben laten zien wat ze in hun mars hebben als de neuzen dezelfde richting instaan. Binnen de selectie kan coach Michael Beugelsdijk kiezen uit gelijkwaardige spelers. Dat maakt dat er interne competitie is en spelers daadwerkelijk moeten knokken voor hun plek. Zo wordt het beste uit iedere speler naar boven gehaald.

De toeschouwers hebben een geweldige wedstrijd gezien en het leermoment voor Somas Activia is dat kansen direct verzilverd moeten worden. Als dat zaterdag was gebeurt… Maar ‘als’ geldt niet in de topsport.

Volgende week zondag wacht de volgende topploeg. In een uitwedstrijd worden de degens gekruist met Apollo 8 uit Borne. Aanvang wedstrijd: 14:30 uur. De wedstrijd is de volgen via de livestream.