We blijven vechten tegen deze en andere ongewenste gasten uit verre oorden

woensdag 13 september 2023 Peter Linders

In het werkgebied van Wtarschap Aa en Maas heeft zich een ongenode gast gevestigd, bekend als de grote waternavel - een invasieve moerasplant oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Deze plant heeft zich in rap tempo verspreid in de waterwegen van Oost-Brabant.

Het verwijderen van deze exotische indringer is een arbeidsintensieve en complexe opgave waar ons waterschap voortdurend aan werkt. Helaas is er geen universele oplossing; de doeltreffendheid van bestrijdingsmethoden varieert sterk per locatie. Dit maakt de uitroeiing van de grote waternavel een uiterst uitdagende taak.

De aanpak vereist een minutieus handmatig verwijderingsproces om nieuwe groei en verspreiding te voorkomen. Elk stukje van de plant dat achterblijft, kan aanleiding geven tot een nieuwe invasie, waardoor een voortdurende waakzaamheid vereist is.

Vaak zijn deze invasieve soorten ons land binnengekomen als decoratieve planten voor tuinen, vijvers of aquaria. Daarom willen we benadrukken: deponeer snoeiafval en aquariumplanten altijd bij het restafval, en niet in de natuur of in de groene container.

Laten we samenwerken om onze prachtige waterwegen te beschermen tegen de schadelijke invloed van invasieve soorten.

Meer informatie vind je hier

Terug naar nieuwsoverzicht