Graafse ondernemers, winkeliers en experts bespreken toekomstbestendige binnenstad
GRAVE – Ondernemers, vastgoedeigenaren en experts hebben samen met adviesbureau De Nieuwe Winkelstraat, nagedacht over de toekomst van het centrum van Grave. Dat gebeurde tijdens de platformbijeenkomst van Centrum Management Grave. De focus lag op de ontwikkeling van een 'Moderne Agora': een plek waar ontmoeting, handel en cultuur samenkomen. De bijeenkomst werd aangegrepen om te dromen over de lange termijn en om concrete actiepunten voor de korte termijn te formuleren.
Retail-expert Johan Schomaker van Platform de Nieuwe Winkelstraat gaf inzicht in de ontwikkelingen binnen winkelgebieden zoals Grave. De opkomst van online winkelen heeft de functie van fysieke winkels veranderd, wat heeft geleid tot leegstand en heroverweging van de stedelijke inrichting. De aanwezigen bespraken de noodzaak van een mix aan functies, zoals educatie, zorg en cultuur, om het centrum levendig en aantrekkelijk te houden.
Vastgoedontwikkelingen en knelpunten
Een belangrijk thema tijdens de avond was de toekomst van vastgoed in het centrum. De wens om het 'scheepswerf-dossier' af te ronden en woningbouw aan de Maaspromenade mogelijk te maken, werd besproken. Daarnaast willen ondernemers druk uitoefenen op de ontwikkelaars van de oude Pallazo-locatie, waarvan de staat als negatief wordt ervaren voor het winkelend publiek en toerisme. De aanwezigen zien een toekomst waarin ambachtelijke winkels en culturele hotspots samenkomen om een divers en aantrekkelijk centrum te realiseren.
Samenwerking voor een vitaal centrum
De bijeenkomst benadrukte het belang van samenwerking tussen ondernemers, inwoners, vastgoedeigenaren en de gemeente Land van Cuijk. Er werd gediscussieerd over bestaande drempels en mogelijke oplossingen om het centrum toekomstbestendig te maken. Het CMG-platform heeft het initiatief genomen om een werkgroep samen te stellen die de ideeën verder uitwerkt.
Een brede programmering als sleutel
Om de binnenstad vitaal en aantrekkelijk te houden, is een brede programmering noodzakelijk. Deze mix van functies vervult zowel economische als sociale behoeften en helpt leegstand te voorkomen. Eerder hebben inwoners en ondernemers de toekomstvisie van het centrum van Grave al vastgelegd in een kernen-cv. Thema's zoals herontwikkeling van leegstaande panden, divers winkelaanbod, horeca en cultuur, mobiliteit, toerisme en maatschappelijke voorzieningen blijven hierbij centraal staan.
"Samen met elkaar vormen we een gouden cirkel en door daarin vooruit te kijken en in samen te werken, kan je meer invloed uitoefenen op de toekomst", zegt centrummanager Jaimy Carpaij.
De bijeenkomst bevestigde dat er brede ambitie en positieve energie is om het centrum gezamenlijk te versterken. De komende periode zal in het teken staan van verdere samenwerking en het concretiseren van plannen voor een toekomstbestendig Grave.