Land van Cuijk proeftuin zelfrijdende busjes?

dinsdag 12 december 2023 Roger van Bracht

Land van Cuijk streeft ernaar een proefgemeente te worden voor zelfrijdende elektrische busjes in landelijke gebieden. De fusiegemeente, ontstaan uit vijf afzonderlijke gemeenten, ziet mogelijkheden voor emissieloze en chauffeurloze shuttles als een innovatief alternatief collectief vervoermiddel. De wethouder voor mobiliteit, Antoinette Maas, benadrukt de potentie van zelfrijdende busjes in het licht van het huidige personeelstekort en de behoefte aan verbeterd openbaar vervoer in het landelijke gebied.

Zij gelooft dat zelfrijdende busjes in samenwerking met het bedrijfsleven kunnen fungeren tussen bijvoorbeeld bedrijventerreinen en stations. Het vereist echter intensieve samenwerking tussen verschillende belanghebbenden. Maas wijst erop dat dit slechts een van de mobiliteitsinnovaties is die de gemeente onderzoekt, gezien de beperkte openbaar vervoermogelijkheden in het grote landelijke gebied.

Maas, voorheen wethouder in Helmond, waar ze ervaring opdeed met zelfrijdende minibusjes, benadrukt dat innovatieve vervoersmiddelen zoals zelfrijdende busjes eerder dan verwacht kunnen worden ingezet, gezien de gevorderde technologie. Ze wijst op het succes van proefritten in Helmond, waarbij minibussen zonder chauffeur tegen 2027 naar de binnenstad zullen worden uitgebreid, met veiligheid als topprioriteit, waarbij 'veiligheidsstewards' tijdens proefritten kunnen ingrijpen indien nodig.

Terug naar nieuwsoverzicht