Vandalisme en diefstal teisteren station Cuijk: “Mijn zadel stond in brand”
CUIJK – Er bestaan veiligere plekken om je fietsen neer te zetten dan in de fietsenstallingen op Station Cuijk. Regelmatig worden de fietsen van reizigers daar slachtoffer van vandalisme of diefstal. Het is niet ongebruikelijk dat het dezelfde mensen meermaals overkomt. Het probleem is niet van de laatste tijd, maar lijkt al langere tijd aan de gang te zijn. ProRail geeft aan dat het een bekend probleem is, maar de verantwoordelijkheid voor de handhaving bij de gemeente ligt.
Afgelopen weekend was het weer raak met fietsen die omgegooid werden. Een speurtocht door de fietsenstallingen levert verschillende sporen van kapotte reflectoren en dergelijke op.
"Het is niets unieks", zegt omwonende Thea. “Ik loop hier regelmatig met mijn hondje en iedere vrijdagavond is het weer raak. Dan is het rustig en slaan ze toe. Fietsen worden op de overkapping van de stalling gegooid, fietspompen van de fietsen afgerukt… Wat ik zie is een groep jongens waarvan ik er niet één herken. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat ik van afstand een slijptol hoorde. Toen zag ik vonken vliegen en bleek dat ze bezig waren om een slot open te maken. Vroeger zou je mensen nog aanspreken op hun gedrag. Tegenwoordig pas ik wel op, want ze kunnen je zomaar aanvallen. Dus blijft het bij constateren en ’s avonds een andere route lopen.”
Zadel in de brand
Waar het vandalisme betreft, kan het nog wel een tandje extremer. Lennart uit Cuijk vertelt: “Ik was in maart 2023 voor een dag naar Maastricht en had mijn fiets geparkeerd op station Cuijk, aan de kant van de grote parkeerplaats. Bij terugkomst in Cuijk zag ik al toen de trein aan kwam rijden dat er iets in brand stond. Toen ik de fietsenstalling inliep zag ik dat het een zadel was van een fiets, mijn fiets! Althans: de elektrische fiets die ik van mijn moeder had geleend. Er was uiteraard geen dader te bekennen in de buurt. Een vriendelijke voorbijganger heeft toen nog haar gegevens achtergelaten voor het geval ik getuigen nodig had. Uiteindelijk heeft mijn vader mij en de fiets opgehaald in Cuijk. Door het gebrek aan een dader en veiligheidsbeelden is het een verzekeringskwestie geworden. Sindsdien ben ik er ook niet meer zo happig op om mijn fiets of die van anderen bij het station in Cuijk te stallen.”
“Al vijf fietsen kwijt”
Helaas blijft het niet bij vandalisme. Er zijn ook veel verhalen van diefstal op Station Cuijk. “Hopeloos, al vijf fietsen kwijt op station Cuijk, mèt dubbele sloten”, schrijft Nicole. “Jammer dat er geen bewaakte fietsenstalling meer is.” Danielle: “Het is niets nieuws. Mijn vriendin is al drie fietsen kwijt door het jatten.” Samira vond haar fiets ondersteboven terug. “Alles kapot, eraf gehaald, banden lek en ook het kinderstoeltje was meegenomen.” Bij Maarten werd een zadel gestolen en de batterij van de fiets afgesloopt. Van Mei werd in november 2024 de fiets gestolen. Iemand anders vertelt: “De e-bike van mijn dochter werd in oktober 2024 gestolen bij de fietsenstalling.” De fiets van Lianne werd afgelopen week nog gestolen op Station Cuijk. “Het is niet het fijnste station om je fiets neer te zetten, dat klopt”, aldus Sandra Mijnders. “In totaal drie fietsen gejat. Ook de fiets omgegooid teruggevonden en met een flinke slag in het wiel.” Joyce: “Ik zet mijn fiets tegenwoordig bij die tandarts op het plein ervoor. Dit is toch niet normaal!”
Bekend probleem, geen cameratoezicht of bewaakte stalling
ProRail laat via een woordvoerder weten dat haar verantwoordelijkheid ligt bij de materiële zaken. “Dus als de verlichting kapot is dan vervangen we deze en als het station vies is laten we het schoonmaken. De handhaving is een taak van de gemeente.” Het probleem is wel bekend bij ProRail. “We zien dit helaas vaker bij kleinere stations, niet alleen in Cuijk. Het is een maatschappelijk probleem in heel Nederland.” Plannen voor cameratoezicht zijn er niet. “We hebben 400 stations en kunnen helaas niet op alle stations cameratoezicht inzetten.” Ook een bewaakte fietsenstalling staat niet in de planning.
Burgemeester Marieke Moorman, verantwoordelijk voor openbare orde, wil over de kwestie het gesprek aangaan met de NS en met ProRail. Ze zei dit dinsdagavond in het politiek praatprogramma Regelkevers, wekelijks te horen op Omroep Land van Cuijk.