Broekse Wielen: Een natuurschat met kristalhelder water en rijke biodiversiteit
GASSEL – De Broekse Wielen en de Gasselse Bossen staan bekend om hun uitzonderlijk zuivere waterkwaliteit. Dit is te danken aan de schrale ondergrond van rivierduinen en de aanvoer van fosfaatarm kwelwater. Dit natuurgebied, gelegen nabij de gehuchten Nieuw Gassel en Vogelshoek, ten zuiden van Escharen, is ontstaan door overstromingen van de Beerse Maas na dijkdoorbraken in de ringdijk rond de polder van Escharen. De Gasselse Bossen bevinden zich dichter bij de windmolen Bergzicht in Gassel.
De wielen ontstonden als gevolg van overstromingen vanuit de Graafsche Raam en de Maas. De Beerse Maas, ook wel de Groene Maas genoemd, heeft het landschap gevormd met dijkdoorbraken die tot 200 jaar geleden plaatsvonden. Het gebied ligt in een oud stroomdal van de Maas en bevat zowel droge zandruggen als moerassige dalen met elzenbroekbossen.
Landschap en biodiversiteit
Het natuurgebied herbergt een combinatie van rivierduingraslanden, bos, open polderland en waterplassen. De droge zandruggen, ontstaan tussen de Maas en natuurgebied Vogelshoek, werden in de jaren 30 van de vorige eeuw beplant met naaldhout in het kader van de werkverschaffing. In het noorden van het gebied staat windmolen Bergzicht, terwijl ten westen de Graafse Raam en het Graafse Raamdal liggen.
De Broekse Wielen zijn een belangrijk voortplantingsgebied voor diverse amfibiesoorten, zoals kikkers, padden en salamanders. Daarnaast komen hier ook zeldzame libellen en vissoorten voor. De variatie aan landschappen biedt een uniek ecosysteem dat van grote waarde is voor de biodiversiteit in de regio.
Aan het einde van deze zachte winter legden fotografen Ingrid Jenten, Mari Neerbosch en Wout van den Bosch de schoonheid van het gebied vast. Hun beelden tonen de ongerepte natuur en de bijzondere kenmerken van de Broekse Wielen.
Behoud en toekomst
De natuurwaarde van de Broekse Wielen blijft een aandachtspunt voor ecologen en beheerders. Het behoud van de waterkwaliteit en het ecosysteem staat centraal in lopende en toekomstige natuurbeschermingsprojecten. Het gebied blijft een belangrijke plek voor flora, fauna en natuurliefhebbers in het Land van Cuijk.