Somas Activia afgestraft

zondag 10 december 2023 Hans Graat

De eerste 2 punten van de 1e set tussen Somas Activia en Sudosa Desto Assen waren illustratief voor de hele wedstijd. Een uit geslagen aanval en een vrije bal die tussen 3 spelers in valt bij Somas Activia. Daar waar Somas Activia de afgelopen weken steeds een hoger niveau laat zien zakte het afgelopen zaterdag door de ondergrens.

De verwachtingen waren hoog gespannen. In de heenwedstrijd verraste Somas Activia vriend en vijand door met 1-3 te winnen. In de return waren de rollen totaal omgedraaid. Geen moment kreeg Somas Activia vat op het spel van Sudosa Assen. Met Isis Neeskens als spelverdeler en Ellen Willems als libero begon de eerste set dramatisch. Via 4-6 en 8-13 waren de dames uit Sinttunnis kansloos. Alleen Isis Neeskens en Dani Jozephs haalde hun niveau. Steunpilaar Jil Lamers kwam totaal niet in de wedstrijd. De eerste set was dan ook een eenvoudige prooi voor Sudosa Assen: 16-25.

Carmen Aarns debuteert

De kansloze nederlaag zorgde voor omzettingen bij Somas Activia. Diede van den Broek kwam in het veld voor Ellen Willems en Carmen Aarns verving Loes van Hout. Daarmee maakte Carmen Aarns haar eredivisie debuut naar een langdurige blessure. Aanvankelijk bracht dat wat verbetering. Somas Activia kwam zelfs voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong: 4-3. Het ging gelijk op tot 8-8 maar daarna was het weer een foutenfestival bij Somas Activia. Een time out op 12-15 en een dubbele wissel op 14-17 leek resultaat te hebben. Somas Activia kwam terug tot 17-19 en de 18-19 leek in de maak. Een wonderlijke redding van Sudosa Assen gooide roet in het eten: 17-20. Daarna zakte Somas Activia helemaal weg: 17-25.

Gelijk op

In de 3e set startte Somas Activia goed. Met Kim Verkerk in de basis kwam aanvallend meer druk. Via 4-0 en 7-4 werd het 9-9. Somas Activia wilde niet opgeven en tot 17-17 bleven de ploegen gelijkwaardig. Toen verdween de aanvallende druk en Somas Activia zakte weer ver weg. Op 20-24 leek de wedstrijd gespeeld maar Somas Activia vocht nog één keer terug. De service van Kim Verkerk bracht de ploegen valk bij elkaar: 23-24. Een harde aanval van Sudosa Assen maakte een einde aan de hoop op meer: 20-25 en 0-3 nederlaag.

Een onthutsende nederlaag en één van de slechtste wedstrijden dit seizoen. Als de vechtlust ontbreekt is Somas Activia de minste ploeg van de eredivisie. De afgelopen wedstrijden was die vechtlust er wel en kon Somas Activia zich zelfs meten met de topploegen.

Het is aan de ploeg zelf om donderdag 14 december met een antwoord te komen. Dan wacht de uitwedstrijd tegen Dynamo in Apeldoorn. Vervolgens staat zondag 17 december de thuiswedstrijd om 15:00 uur tegen Voltena op de agenda. Voor Somas Activia dé kans om haar ware gezicht te tonen.