Jan de Quay: een bijzondere politicus uit Beers

Geplaatst op maandag 10 februari 2025 Peter Linders

BEERS – Amateurfotograaf Amélie Van Raaij heeft het bronzen beeld van oud-premier Jan Eduard de Quay in Beers vastgelegd. Zij maakte een van haar tochten door het Land van Cuijk. De Quay, die van 1959 tot 1963 minister-president was, speelde een belangrijke rol in de Nederlandse politiek en heeft een band met Noord-Brabant.

Jan de Quay werd geboren in 's-Hertogenbosch en had een lange politieke loopbaan. Hij was van 1946 tot 1959 commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, voordat hij premier werd. In deze periode leidde hij het kabinet-De Quay, dat bekend stond om economische groei en stabiliteit in de naoorlogse jaren.

Omstreden politiek tijdens tweede wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was De Quay medeoprichter van de omstreden Nederlandsche Unie, die samenwerking met de Duitse bezetter zocht om Nederlandse belangen te behartigen. Hoewel hij zich later tegen de NSB keerde, bleef zijn oorlogsverleden een punt van discussie. Na de oorlog werd hij gerehabiliteerd en kon hij zijn politieke carrière voortzetten.

Eerbetoon in Beers

Jan de Quay overleed op 4 juli 1985 in Beers, waar hij ook begraven ligt. Het bronzen beeld in het dorp is geplaatst als eerbetoon aan zijn rol in de Nederlandse geschiedenis. Het beeld wat bij zijn woning staat trekt nog steeds de aandacht van inwoners en bezoekers.

Onderscheidingen en nalatenschap

Voor zijn werk ontving De Quay meerdere onderscheidingen, waaronder de titel Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zijn politieke invloed en Brabantse achtergrond maken hem een belangrijke historische figuur voor de regio. Het beeld in Beers herinnert aan zijn bijdrage aan zowel de provincie als het land.

Terug naar nieuwsoverzicht