Fors minder WOZ-bezwaren in Land van Cuijk in 2024

Geplaatst op dinsdag 1 april 2025 Roger van Bracht

LAND VAN CUIJK – Het aantal bezwaren tegen de WOZ-waarde van woningen in Noord-Brabant is in 2024 met 46,5 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In de gemeente Land van Cuijk maakte 7,4 procent van de woningeigenaren bezwaar, blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van de Waarderingskamer. Dit is een afname van 17,5 procent.

In 2024 werden in Noord-Brabant voor ruim 46.000 woningen bezwaren ingediend tegen de WOZ-waarde. Een jaar eerder ging het nog om meer dan 86.000 bezwaren. Vooral in Altena (-70 procent), Tilburg (-66,7 procent) en Dongen (-65,7 procent) was de afname groot. In acht Brabantse gemeenten steeg het aantal bezwaren juist, met de sterkste stijging in Bergeijk (+130,4 procent), gevolgd door Oirschot (+59,5 procent) en Eersel (+58,8 procent).

Volgens Marga Lankreijer-Kos, hypotheekexpert bij Independer, kan een te hoge WOZ-waarde leiden tot hogere lasten, bijvoorbeeld voor de onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing en het eigenwoningforfait. "Het kan lonen om bezwaar te maken binnen zes weken na de beschikking. Dit kan rechtstreeks bij de gemeente of via commerciële bureaus die het gratis afhandelen als het bezwaar wordt gehonoreerd," aldus Lankreijer-Kos.

In de gemeente Land van Cuijk maakte 7,4 procent van de woningeigenaren bezwaar tegen de WOZ-waarde. In Nuenen, Gerwen en Nederwetten werd het vaakst bezwaar gemaakt: 21,6 procent van de woningen. In Oirschot (11,8 procent), Geldrop-Mierlo (11,4 procent) en Bladel (11,2 procent) waren de percentages eveneens hoog. Etten-Leur (1,6 procent) en Roosendaal (1,9 procent) kenden de minste bezwaren.

Hoewel een hogere WOZ-waarde vaak nadelig lijkt, kan het ook voordelen bieden. Bij een hogere WOZ-waarde dan de hypotheekwaarde van een woning kan een lagere rente worden verkregen. Dit geldt echter niet voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), waarbij standaard de laagste rente geldt.

Terug naar nieuwsoverzicht