FVD: De snelweg A73 als energiewingewest van Land van Cuijk

woensdag 09 oktober 2024 Roger van Bracht

Dagelijks maken veel mensen gebruik van de A73 tussen Boxmeer en Vierlingsbeek. De komende jaren zal dit gebied ingrijpend veranderen door de aanleg van grootschalige energieprojecten, aldus de politieke partij FVD Land van Cuijk. De eerste werkzaamheden zijn al zichtbaar. Het landschap zal transformeren in een gebied voor grootschalige energieopwekking.

Regionale Energiestrategie (RES)  

Veel inwoners zijn niet altijd op de hoogte van wat er wordt besproken in de gemeenteraad of binnen het bestuur, waardoor ontwikkelingen soms pas laat onder de aandacht komen. In november 2023 heeft de gemeenteraad nieuw beleid aangenomen voor zonne- en windenergie. In dit beleid staan gebieden aangegeven waar duurzame energie opgewekt zal worden. Deze plannen volgen de Regionale Energiestrategie (RES) van Noordoost Brabant, waar tien gemeenten en een waterschap deel van uitmaken.

De RES stelt doelen vast voor het opwekken van duurzame energie, en elk gebied krijgt een aandeel hierin. Door het uitgestrekte buitengebied speelt het Land van Cuijk hierin een belangrijke rol. De impact van deze veranderingen op het lokale stroomnet, zoals mogelijke risico's op stroomuitval, en de kosten die voor inwoners kunnen stijgen, zijn belangrijke punten van zorg.

Netcongestie  

Netbeheerders zoals TenneT en Enexis werken aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet om te kunnen voldoen aan de toegenomen vraag naar stroom door projecten zoals zonne- en windparken. Dit kost veel geld, wat uiteindelijk door de samenleving wordt gedragen. De problemen met de capaciteit van het elektriciteitsnet zijn al merkbaar; zo kunnen sommige nieuwbouwprojecten niet doorgaan, omdat er geen aansluiting mogelijk is.

Zonneparken in ontwikkeling  

Langs de A73, tussen Vierlingsbeek en Boxmeer, worden verschillende zonneparken aangelegd. Eén daarvan is Zonnepark Boxmeer, dat momenteel wordt ontwikkeld. Het park beslaat 350.000 vierkante meter en zal een grote hoeveelheid zonnepanelen bevatten. Verder naar het noorden wordt eind 2024 begonnen met de aanleg van Zonnepark Sambeeksedijk, dat eveneens een grote oppervlakte beslaat. Deze projecten zijn inmiddels overgenomen door een grotere speler in de markt, PowerField.

De toekomst van energieopwekking in het Land van Cuijk  

Naast de zonneparken wordt er ook gesproken over de mogelijke komst van windturbines in hetzelfde gebied. Deze zouden gecombineerd worden met de zonneparken, zodat zowel overdag als ’s nachts energie kan worden opgewekt. Echter, de plaatsing van windturbines roept vragen op, onder andere vanwege de geluidsproductie en de beperkte hoeveelheid wind in dit gebied.

Betrokkenheid van de gemeenschap  

De gemeente moedigt inwoners aan om mee te denken over de toekomst van energieopwekking. Er zijn mogelijkheden voor financiële participatie in energieprojecten via energiegemeenschappen. Dit kan de economische voordelen voor omwonenden vergroten, hoewel de interesse vanuit de dorpskernen tot nu toe beperkt is.

Kritisch blijven  

Inwoners kunnen invloed uitoefenen op de besluitvorming rondom deze energieprojecten. Het is belangrijk dat zij betrokken blijven, vooral in de vroege stadia van plannen voor bijvoorbeeld windturbines, vanwege de impact op de leefomgeving. Het gemeentebestuur heeft de verantwoordelijkheid om het voorzorgsbeginsel te volgen en preventieve maatregelen te nemen bij risico's voor de gezondheid of het milieu.

Wilt u meer weten of meepraten over dit onderwerp? Neem dan contact op met de gemeente of lokale gemeenteraadsleden.

Het persbericht van FVD over dit onderwerp is hier te vinden

Terug naar nieuwsoverzicht