Verdeliet is voor alle mensen uit het Land van Cuijk.
Oog voor elkaar: In dit kader had Elly Meijnders een interview met Renske Pouwels, coördinator bij Wereldtuin Verdeliet in Cuijk. Renske en ik installeren ons voor het gesprek en ik zie een man en vrouw binnenkomen: “Goedemorgen, wij komen even iets doen in de tuin”, klinkt het. Wij nemen een kop koffie en Renske steekt van wal:
“Je vraagt hoe deze tuin is ontstaan, Elly. Nou weet je, er waren eens twee mensen en die zaten op een bankje bij het toen leegstaande terrein van de voormalige LTS. En die twee zagen in een visioen een ontmoetingsruimte voor zich, waar goed voor mens en natuur wordt gezorgd. Een plek waar van alles gebeurt, groeit en waar gecreëerd wordt. En dat is het nu!”, klinkt Renske enthousiast.
Hoe lang bestaat Verdeliet nu in deze vorm?
Renske: “Wij hebben vorig jaar ons 10-jarig bestaan gevierd, 11 jaar nu dus. Ik werk zelf pas 1 jaar hier als coördinator. En ik ben helemaal blij met dit interview, want wij willen de tuin optimaal met veel meer mensen delen. Wij hebben wekelijks al 70 actieve vrijwilligers aan het werk en nog eens 30 mensen zijn flexibel inzetbaar. Handige mannen zijn ook fijn als er bijvoorbeeld een tent gebouwd moet worden of de entree moet worden overkapt. Wij willen ook nog een fietsenhok maken. En alles maken we zelf. Een tweede coördinator, dat is nu Sjoerd, heeft er bijvoorbeeld met 20 mensen bij NL-doet voor gezorgd dat de tuin weer zaai klaar is gemaakt. Ik zelf coach mensen en heb de contacten met de buitenwereld, Sjoerd is verantwoordelijk voor de tuin en de gebouwen. Ik doe meer de zachte kant en mijn college de harde kant, zeg maar”, verduidelijkt Renske. “
Heb je meer vrijwilligers nodig? Wat mis je?
Renske lacht: “Ik zou meer mensen willen hebben met kennis van ecologisch (moes) tuinieren. Er is elke dag een tuincoach. Deze week wordt er een natuurlijk filtersysteem gemaakt voor de vijver. Wat wij met de slakken doen? Die worden geraapt en weggebracht naar de kippen, die ze heerlijk vinden”.
Krijg je veel bezoekers Renske?
“Tijdens de openingstijden komen bezoekers spontaan binnenwandelen. Sommigen voor de lekkere aardbeien of bessen uit het voedselbos. Anderen voor onze komkommers uit de kas, de eieren van de kippen of de tomaten uit de moestuin. Met liefde voor de natuur gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen”, legt Renske uit. “En de bezoekers kunnen samen met een vrijwilliger bloemen plukken, kunnen bijleren over de kruidentuin of een kopje koffie drinken bij de vijver. Het kan allemaal, ook met een gezelschap op een ander mooi plekje bij elkaar komen in de tuin.”
Dat is veel werk. Hoeveel uur draaien jullie per week?
“Twee betaalde coördinatoren werken gemiddeld 2 x 16 uur per week. Bij mij zitten daar ook bij gesprekken met een docent van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hoe wij kunnen bijdragen aan een nieuw onderzoek van studenten. Dit keer over de aanpak van eenzaamheid. Mijn collega heeft de verantwoording over het beheer, de winkel en de verhuur. Daar is momenteel een vacature voor (zie www.verdeliet.nl)”. De vrijwilligers werken per week 70 x 3 uur = 210 uur. Ze doen niet alleen de tuin, ze werken ook in de winkel, het atelier, als gastvrouw/heer voor workshops of verhuur.
Wat wil je nog aan ons meegeven, Renske?
Renske grijnst vrolijk naar me: “Wij willen samen doen, delen en beleven. Dat is ons motto. Ben je geïnteresseerd, geïnspireerd, nieuwsgierig? Je vindt ons vlak langs het snelfietspad aan het spoor, richting Nijmegen. Wij zijn 6 dagen per week geopend. Precieze openingstijden vind je op de site. Wil je je aanmelden als lid of als vrijwilliger? Wij kunnen je zeker gebruiken. Kijk op www.verdeliet.nl “