Dag van de Mantelzorg

woensdag 08 november 2023 Hans Graat

Dag van de Mantelzorg met aandacht voor ‘regeldruk’ en vernieuwd beleid in de gemeente Land van Cuijk

Aanstaande vrijdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop mantelzorgers extra in het zonnetje worden gezet en waarop we stilstaan bij de grote zorg die mantelzorgers dragen. Dit jaar is het thema ‘regeldruk’. Mantelzorgen is veel meer dan zorgen voor; er komt veel administratie en regelwerk bij kijken. Dit kost mantelzorgers veel tijd.

 

Landelijk wordt tijdens de Dag van de Mantelzorg hier aandacht voor gevraagd. Het Mantelzorg- en Vrijwilligersplein deelt in de week van 6 tot en met 10 november een attentie uit aan mantelzorgers binnen het Land van Cuijk om hen een hart onder de riem te steken. Naast de attentie is er ook koffie en thee om lotgenoten te ontmoeten.

 

Aanvragen mantelzorgwaardering

De gemeente Land van Cuijk verstrekt jaarlijks een waardering aan mantelzorgers. Deze bestaat uit een geldbedrag van €100, –  voor volwassen mantelzorgers en €30,00 voor jonge mantelzorgers. De mantelzorgwaardering kan aangevraagd worden tot en met 1 december 2023.

 

Nieuw mantelzorgbeleid

De gemeente Land van Cuijk werkt aan een nieuw beleid om beter tegemoet te komen aan de behoeften van mantelzorgers in een snel veranderende samenleving. De afgelopen jaren hebben de uitdagingen van de COVID-19-pandemie de aandacht gevestigd op het cruciale belang van mantelzorg. De vergrijzing en het personeelstekort in de zorg benadrukken de noodzaak van een duurzaam en toekomstbestendig mantelzorgbeleid.

 

Wethouder Willy Hendriks-van Haren benadrukt het belang van het verminderen van regeldruk van mantelzorgers: “Mantelzorgers zijn de stille helden van onze gemeenschap. Hun onvoorwaardelijke toewijding is bewonderenswaardig. Maar we mogen niet vergeten dat mantelzorgen vaak gepaard gaat met een aanzienlijke administratieve last. Deze administratieve rompslomp mag hun kostbare tijd niet in beslag nemen. Als gemeente is het onze verantwoordelijkheid om mantelzorgers de erkenning te geven die ze verdienen en om hen te ondersteunen door deze lasten te verlichten."

 

In april en mei van afgelopen jaar heeft de gemeente in samenwerking met welzijnsorganisatie Sociom twee mantelzorgbijeenkomsten georganiseerd om input op te halen voor het nieuwe mantelzorgbeleid. Met de input gaan we aan de slag om het nieuwe beleid te gaan ontwikkelen.

 

Fotobijschrift: Contact met lotgenoten in Esterveld Grave

Terug naar nieuwsoverzicht