Tweede kamer positief over plannen streekomroepen

zondag 08 oktober 2023 Peter Linders

In de Tweede Kamer zijn er positieve verwachtingen over de plannen van demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Media) met betrekking tot lokale, regionale en streekomroepen. Er zijn echter ook zorgen geuit over enkele voorgestelde maatregelen.

Uslu heeft aangekondigd dat er meer financiële middelen zullen worden toegewezen aan lokale omroepen, maar dat er ook veranderingen op komst zijn. Het aantal lokale omroepen moet namelijk worden teruggebracht van 240 naar 80. Dit betekent dat lokale omroepen moeten fuseren en streekomroepen moeten vormen, zoals dat al is gebeurd bij Omroep Land van Cuijk.

Tijdens een commissiedebat over dit onderwerp deze week kwam naar voren dat er bezorgdheid bestaat over hoe deze streekomroepen er in de praktijk zullen uitzien. Er zijn zorgen of ze niet ten koste zullen gaan van regionale omroepen en lokale journalistiek.

Lucille Werner (CDA) benadrukte dat streekomroepen niet zo groot mogen worden dat ze de regionale omroepen en lokale journalistiek in het gedrang brengen.

Terug naar nieuwsoverzicht