Speciale vitrine: Mammoet, neushoorn, haai en dolfijn in het Land van Cuijk
Ontzandingswerkzaamheden door Koninklijke Smals hebben in het Land van Cuijk indrukwekkend botmateriaal en kiezen uit het verre verleden naar boven gehaald.
Van een diepte van 23 tot 27 meter komen uit ‘De Kraaijenbergse Plassen’ in Cuijk resten van mammoeten, neushoorns, reuzenherten en nog veel andere dieren naar boven.
De eerste mensen – de Neanderthalers -, verschenen 400.000 jaar geleden in dit gebied. Ongeveer 30.000 jaar geleden verscheen de moderne mens (homo sapiens) en al spoedig verdween de Neanderthaler uit de geschiedenis.
In de ‘De Kuilen’ op de grens van Mill en Langenboom is op ongeveer 15 m diepte een prehistorische laag van miljoenen jaren oud is aangetroffen. Vele fossielen van haaien, dolfijnen, walvissen, watervogels, schelpdieren en zelfs van een tapir zijn hier naar de oppervlakte gebracht.
Een fraai overzicht van de gevonden fossielen is nu te zien in een vitrine in het Archeologisch Centrum Cuijk, Maasstraat 17, Cuijk.
- De tentoonstelling van de Romeinse weg door het Land van Cuijk van Katwijk tot Maashees is nog te zien op Maasstraat 17
- Zeker ook leuk voor kinderen is het beklimmen van de toren (35 m) van Museum Ceuclum en prima te combineren met een bezoek aan het Museum.
- Aanbevelingswaardig zijn de twee boeken over sporen en vondsten van menselijke aanwezigheid uit het Kraaijenbergse Plassengebied. De boeken zijn verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt Maasstraat 17, Cuijk
Vrij entree, Maasstraat 17 Cuijk; openingstijden gelijk aan Toeristisch Informatie Punt