Zelf blauwe bessen plukken
ADVERTORIAL
Deze kreet hoorde ik op onze radio voorbijkomen. Als fruitliefhebber waren direct mijn oren gespitst. Dat wil ik ook wel, dacht ik. Nog eens goed geluisterd: in ‘de hemel op aarde’ was het. Klinkt goed, een paar uur lekker in de natuur je eigen blauwe bessen plukken.
Dus de volgende dag met een emmer onder de snelbinder met de fiets op weg naar Stevensbeek. En daar trof ik een mooi veld met struiken vol heerlijke blauwe bessen. En daar was ook eigenaar Theo Arts. Aan hem vroeg ik hoe hij op dit idee was gekomen. “Vroeger werd dit werk gedaan door scholieren als vakantiewerk, maar dat werd allengs minder. Toen heb ik een aantal jaren met arbeidsmigranten en uitzendkrachten gewerkt, maar dat werd te duur. In Duitsland, hier maar enkele kilometers vandaan, plukken dezelfde uitzendkrachten voor minder geld, dus dan zijn mijn bessen al snel te duur. Vandaar de gedachte aan zelf plukken”, aldus Theo.
Tussen meerdere plukkers in begeef ik me naar een rij blauwe bessen struiken en begin te plukken tot mijn emmer vol is. Om mij heen hoor ik overal gezellig kletsende mensen die ook hun emmertjes vullen. Waarschijnlijk met hetzelfde doel als ik. Een goed uur later betaal ik mijn bessen bij Theo en klim ik weer op de fiets om me huiswaarts te begeven.
Thuis direct begonnen aan het wassen en verwerken. Een portie gaat in de pot met rum, waar inmiddels ook al aardbeien, frambozen en pruimen in zitten. Later in het seizoen nog enkele andere vruchten erbij en dan laten staan tot december. Dan is de rumpot op zijn heerlijkst. Ik watertand er nu al van.
Intussen maakt mijn vrouw van een flinke portie bessen de jam: vijf potten voorlopig. Dat is wel voldoende naast de aardbeien en pruimen jam van eerder deze weken. Nadat de rumpot is gevuld maak ikzelf nog een pot met likeur: blauwe bessen met brandewijn. Ook die moet zo’n maand of drie lekker rusten om op smaak te komen.
En dan blijven er gelukkig nog genoeg over om zo nu en dan uit de hand te eten. Of aan het toetje toe te voegen. Maar zo weten de kenners, niet met zuivelproducten als yoghurt, want dan gaan er te veel voedingsingrediënten verloren door de verkeerde werking onderling. Niks mis met uit de hand eten, dat doen we met appels en peren ook.
En zo leidt een radioreclame bij onze omroep zo maar tot een mooie nuttige en gezellige zomerdag, waar we in het najaar nog aan terugdenken bij het verorberen van de likeur en de rumpot. Zelf overweeg ik over enkele weken nog een keer te gaan plukken. Er gaat niks boven vers. Als jullie er dan maar niet alles van afgeplukt hebben….