Veel belangstelling voor bijwoningen in Land van Cuijk: meer flexibiliteit voor inwoners
LAND VAN CUIJK – De gemeente Land van Cuijk heeft nieuwe beleidsregels vastgesteld om het plaatsen van bijwoningen op eigen terrein eenvoudiger te maken. Dit biedt inwoners meer mogelijkheden om tijdelijke woonruimte te realiseren, zonder dat er sprake hoeft te zijn van een mantelzorgrelatie. De verruiming is bedoeld om de woningmarkt te ontlasten en flexibiliteit te vergroten.
De uitbreiding van de bestaande regeling voor pre-mantelzorgwoningen maakt het mogelijk dat familieleden, vrienden of kennissen samen op één perceel kunnen wonen. Dit geldt zowel voor het ombouwen van bestaande bijgebouwen als voor het plaatsen van nieuwe tijdelijke woonunits. Het concept van generatiewonen wordt hiermee gestimuleerd.
Belangrijkste veranderingen
- Geen mantelzorgverplichting: Er hoeft geen zorgrelatie te zijn tussen hoofd- en bijwoningbewoners.
- Geen leeftijdsgrens: Iedereen kan gebruikmaken van de regeling, ongeacht leeftijd.
- Langere gebruiksduur: De maximale termijn is verlengd van 10 naar 15 jaar.
- Levensloopbestendig: De woningen moeten geschikt zijn voor verschillende levensfasen, zonder verplichte rolstoeltoegankelijkheid.
- Meerdere verdiepingen toegestaan: Voorwaarde is dat er minimaal één slaapkamer op de begane grond is.
Uitvoering en voorwaarden
Bijwoningen met zelfstandige voorzieningen moeten voldoen aan een minimale vloeroppervlakte van 30 m2 en een maximale van 100 m². Er wordt een parkeernorm van 1 gehanteerd, wat overeenkomt met de huidige pre-mantelzorgwoningenregeling. Dit betekent dat de woningbezetting niet significant verandert ten opzichte van gezinnen met meerdere auto’s in woonwijken.
Daarnaast mogen bijwoningen alleen binnen bestaande bebouwingsmogelijkheden van het omgevingsplan en de Omgevingswet gerealiseerd worden. Tijdelijke, verplaatsbare wooneenheden kunnen een oplossing bieden als permanente bouw niet mogelijk is. Na 15 jaar moet een tijdelijke unit worden verwijderd, tenzij deze binnen de vergunningsregels blijft bestaan zonder woonfunctie.
Vergunning en regelgeving
Omdat het realiseren van een bijwoning in strijd is met de regels van het omgevingsplan, is een omgevingsvergunning vereist. Initiatiefnemers moeten aantonen dat er sprake is van een evenwichtige toedeling van functies aan locaties (ETFAL). Daarnaast gelden de gebruikelijke bouwvoorschriften en moet een bijwoning functioneel verbonden blijven aan de hoofdwoning. Woningsplitsing is niet toegestaan.
De prefab huizenbouwer Millhome uit Mill ziet door de versoepeling van de regelgeving een toename in aanvragen. 'Het is opvallend dat veel inwoners in het Land van Cuijk de ruimte en behoefte hebben om een extra woning achter hun huis te plaatsen. Daarnaast zien we ook een groeiende vraag naar duurzame, biobased woningen die snel geleverd moeten worden. Dat klinkt voor ons als muziek in de oren,' zegt directeur Maarten Besemer.
Het college kan een verleende vergunning intrekken als:
- De bijwoning na zes maanden nog niet in gebruik is genomen;
- De bijwoning langer dan zes maanden leegstaat;
- De bijwoning wordt gebruikt in strijd met de beleidsregels.
Reactie wethouder en toekomstperspectief
Wethouder Bouke van Vught (Wonen, energie- en warmtetransitie) is positief over de verruiming van de regelgeving. “Met de uitbreiding van deze regeling geven we inwoners meer kans om passende woonruimte te realiseren. Door bijwoningen met zelfstandige voorzieningen te stimuleren, spelen we in op de groeiende behoefte aan flexibiliteit op de woningmarkt.”
Een woordvoerder van de gemeente Land van Cuijk meldt vandaag aan Omroep Land van Cuijk, dat er 13 omgevingsvergunningen zijn aangevraagd en 5 conceptaanvragen zijn ingediend. Daarnaast is het aantal informatieverzoeken inmiddels opgelopen tot ruim 30.
Met deze versoepeling komt de gemeente tegemoet aan de wens van de gemeenteraad, die al in 2022 aandrong op een ruimere regeling. Inwoners krijgen nu meer mogelijkheden om woonoplossingen op eigen terrein te realiseren, wat kan bijdragen aan een betere doorstroming op de woningmarkt.