Land van Kunst en Cultuur

maandag 04 september 2023 Roger van Bracht

Kunst en cultuur krijgen een steeds grotere rol in de samenleving. Bijvoorbeeld ook op sociaal-maatschappelijk vlak. De invloed van cultuur op de ontwikkeling van kinderen is groot, en zij krijgen een belangrijke rol in de cultuurnota 2023-2030. Iedereen moet actief of passief kunnen deelnemen aan enige vorm van kunst of cultuur. Waar staan we op dit moment met kunst en cultuur in het Land van Cuijk, waar willen we naartoe en hoe doen we dat? Rode draad van de Cultuurnota is het versterken, verbinden en vernieuwen van het brede culturele aanbod in onze gemeente. De Cultuurnota staat op 14 september op de agenda van de commissievergadering inwoners en wordt naar verwachting op 28 september behandeld door de gemeenteraad.

Cultuureducatie

Met de voorgestelde Cultuurnota wordt ingestoken op de actieve stimulering van de creatieve en culturele ontwikkeling van jongeren. Zowel door ondersteuning van scholen bij het vormgeven van hun cultuuronderwijs, als via naschoolse cultuuractiviteiten en een laagdrempelig opleidingsaanbod voor cursorisch onderwijs via een op te richten kunstencentrum. Er worden nadrukkelijk koppelingen gelegd met maatschappelijke thema’s zoals armoede, kansengelijkheid, eenzaamheid en inclusie. Daarnaast wordt een duidelijke koppeling gelegd met het Actieplan Bestaanszekerheid waarbij actieve cultuurparticipatie voor iedereen wordt ondersteund. Wethouder Joost Hendriks “Omdat cultuur zo’n enorme invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen is het van groot belang dat zij van jongs af aan de kansen krijgen om actief mee te kunnen doen.” 

Kunstencentrum

Met het voorstel om te komen tot een Kunstencentrum, wordt voorzien in een culturele basisvoorziening op het gebied van kunst en cultuur. De Cultuurnota kent vier programmalijnen, waarin het Kunstencentrum nauw verweven wordt. Het gaat om 1 De jeugd, onze culturele toekomst, 2 Verenigd cultuur maken, 3 Cultuur gepresenteerd en 4 Steuntje in de rug. In het Kunstencentrum is het de bedoeling naschools cultuuraanbod te realiseren in juist die wijken, waar jongeren een kansrijke start zo hard nodig hebben. Het Kunstencentrum moet voorzien in een breed vraagafhankelijk en financieel toegankelijk lesaanbod voor kinderen en volwassenen. En tenslotte kan het Kunstencentrum een belangrijke ondersteuningsfunctie bieden voor zowel verenigingen als onderwijs. 

Harmonisatie subsidies

Met het samengaan van vijf gemeenten in de gemeente Land van Cuijk is de noodzaak ontstaan om de subsidies voor verenigingen op het gebied van kunst en cultuur gelijk te trekken. In het harmonisatiebeleid wordt een stelsel voor waarderingssubsidie voorgesteld. 


De subsidie per vereniging wordt opgebouwd uit een vast bedrag, al dan niet aangevuld met een variabele bijdrage op basis van een gehanteerde maatstaf (bv ledenaantal). Tot en met 2026 wordt een overgangsregeling voor verenigingen voorgesteld. 

Aanleiding Cultuurnota

Als gevolg van de herindeling is er behoefte aan een meerjarig kader voor het gemeentelijk cultuurbeleid. Om hierin te voorzien is de “Cultuurnota Land van Kunst en Cultuur 2023-2030”, opgesteld. Ook het beleid met betrekking tot cultuursubsidies moet uiterlijk in 2023 worden  geharmoniseerd. Dit geharmoniseerde beleid wordt vastgelegd in de “Nota harmonisatie Cultuursubsidies 2024 en volgende jaren”. Zowel de Cultuurnota als de Nota over de harmonisatie van de cultuursubsidies worden naar verwachting op 28 september ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. Pas nadat de raad beide documenten heeft vastgesteld worden deze plannen definitief. 

 

Terug naar nieuwsoverzicht