Somas Activia klopt Voltena wederom

maandag 04 maart 2024 Hans Graat

Somas Activia behaalde haar 2e overwinning in de B-poule. Nu tijdens de Brabantse derby. Want na winst op Peelpush werd nu in Werkendam Voltena aan de zegekar gebonden: 1-3. Vooraf werd deze wedstrijd tegen de hekkensluiter van de eredivisie als heel lastig bestempeld vanwege de sterke verdediging en groot tactisch inzicht.

Met Liselotte Spoormakers als diagonaal en Kim Verkerk en Dani Josephs als passer lopers startte Somas Activia sterk. Isis Neeskens nam het voortouw en serveerde naar 1-4. Dani Josephs scoorde veelvuldig en de voorsprong werd gestaag uitgebouwd. Via 6-10, 8-12 en 11-16 keerde echter het tij. Foutjes slopen in het spel van de Sinttunnisse dames en Voltena kroop dichterbij. Een time-out van coach Michael Beugelsdijk op 16-18 om het aankomende gevaar te beteugelen had niet veel resultaat. Een directe passfout leidde tot 17-18 waarna aanvallende scores van Dani Jozephs en Jule van Hout de stand naar 19-21 brachten. Voltena profiteerde gretig van de fouten bij Somas Activia en op 21-21 kwamen de ploegen weer op gelijke hoogte. Jody Selten kwam op 23-22 in het veld om Kim Verkerk te vervangen en de passing te versterken maar begon met een servicefout: 24-22. Liselotte Spoormakers bracht nog wat hoop in de Sinttunnise harten, 24-23 maar Voltena greep haar kans op het eerste setpoint: 25-23.

Meer stabiliteit
Met Gaya Neeskens aan de start van de 2e set werden goede zakengedaan. Er werd meer gescoord vanaf de diagonaal positie en samen met Dani Jozephs werd een karrevracht aan punten binnengeslagen. De blokkade van Voltena wist zich geen raad met de linkshandige aanvaller en Somas Activia was duidelijk de baas op het veld. Via 2-6 werd het 8-15 en met Dani Jozephs aan de service werd het zelfs 8-20. Loes van Hout serveerde daarna nog een ace waarna Isis Neeskens met een doortikbal de set besliste: 13-25.

Voltena vecht terug

Wie dacht dat Voltena na de eenvoudige setwinst van Somas Activia bij de pakken ging neerzitten kwam bedrogen uit. Het werd nog wel 2-5 maar onoplettendheden slopen in het spel van Somas Activia. Het spel werd gemakzuchtig waardoor Voltena in de wedstrijd bleef en zelfs de leiding nam: 6-5. De zusjes van Hout hielpen hun ploeg echter over het dode punt heen door sterk te serveren en doeltreffend aan te vallen: 6-8. Daarna golfde het spel op en neer waarbij het verschil tussen beide ploegen gering was. Na een 12-12 tussenstand scoorde Dani Jozephs voor de zoveelste keer gevolgd door een lange rally met hoogstaande verdedigende staaltjes van libero Ellen Willems: 12-14. Het gaatje van 2 punten werd meegenomen naar de slotfase. Steeds als Voltena het gat kon verkleinen naar 1 waren het de aanvallers van Somas Activia die roet in het eten gooide. Na de 18-21 werd het de one woman show van Gaya Neeskens. Zijn sloeg de 18-22, 19-23 en 20-24 binnen waarna setwinst een feit was: 21-25 en een 1-2 voorsprong.

Brede basis zorgt voor winst

In de 4e set kwam Jody Selten voor Kim Verkerk in het veld. De start van deze set was ronduit slecht. Eigen fouten zorgden direct voor een 3-0 en 4-2 achterstand, maar de combinatie Dani Jozephs aan de service en Gaya Neeskens aan het net was goud waard. Het bracht de stand van 5-4 naar 5-7. Somas Activia kreeg kansen om de set voortijdig te beslissen maar slaagde daar niet in. Het leek een gebrek aan scherpte die de ploeg parten speelde. Voltena pakte dan ook terecht een voorsprong: Via 9-10 werd het 13-11 en zelfs 16-12 en leek een 5e set leek aanstaande. Leek, want Somas Activia kreeg hulp uit onverwachte hoek. 2 zeer dubieuze beslissingen van de overigens goed leidende arbiters tasten het rechtvaardigheidsgevoel van Somas Activia aan. Een gele kaart voor Isis Neeskens was de vonk die de ploeg nodig had om te ontbranden. Isis Neeskens serveerde haar ploeg van 16-12 naar 16-15. En na een lange rally, waarin de verdedigende kwaliteiten van beide ploegen kwamen bovendrijven, werd het zelfs gelijk: 16-16. De slotfase van de set werd gedomineerd door het trio Isis Neeskens, Dani Jozephs en Gaya Neeskens. Op basis van een prima verzorgde passing waarin Jody Selten voor de stabiliteit zorgde werd de winst stap voor stap veiliggesteld. Via 16-19, 18-21 en 20-22 kwam Voltena nog 1 keer terug: 21-22. Jule van Hout maakte een einde aan de hoop in Werkendamse harten met een harde aanval: 21-23 en de setwinst was een feit: 22-25.

Alles in eigen hand
Met de 1-3 winst schrijft Somas Activia 3 punten bij en blijft het zicht houden op de bovenste plekken van de B poule. Iedere wedstrijd wordt nu een finale en heeft een ‘alles of niks’ karakter. Komende zaterdag speelt Somas Activia de uitwedstrijd tegen Sliedrecht Sport. Daarin zal de ploeg revanche willen nemen voor de onthutsende 3-0 nederlaag eind januari. Deze wedstrijd wordt op zaterdag 9 maart gespeeld in sporthal de Basis in Sliedrecht. Aanvang wedstrijd 15:30 uur.