Eerbetoon voor Canadese bemanning neergestorte bommenwerper
Op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Groesbeek liggen 2619 militairen begraven. Onder hen vele jonge Canadezen aan wiens leven zo abrupt een einde kwam.
Van hen kwamen er vijf op 3 april 1943 rond 23.00 uur bij De Lijnbraak (achter het huidige Vivara aan de Overloonseweg) in Vierlingsbeek om het leven bij een crash van een Handley Page Halifax II van het 405 Squadron. De bommenwerper werd neergeschoten door een Duitse nachtjager, waarbij vijf bemanningsleden William James McAlpine (piloot), Howard McQueen, Floyd Edward Luxford, John Day White en Joseph Walter Halikowski omkwamen, allemaal Canadezen van de RCAF. De twee boordschutters wisten uit het brandende toestel te springen en hun leven te redden, maar werden vervolgens door de Duitsers gevangengenomen.
Om deze Canadese bevrijders eer te bewijzen, wordt op zaterdag 6 april vanaf 13.30 uur in een van de tot ceremoniezaal ingerichte loodsen van Vivara een herinneringsbijeenkomst gehouden, georganiseerd door de werkgroep vliegtuigcrashes en noodlandingen WO2 in de gemeente Boxmeer/ De Lijnbraak. Die bijeenkomst wordt onder meer bijgewoond door een aantal familieleden van de toenmalige bemanning, die speciaal voor deze gelegenheid de overzeese oversteek naar Vierlingsbeek maken. Naast speeches en andere voordrachten, staan er ook een aantal muzikale intermezzo’s – altijd een belangrijk onderdeel bij dergelijke ceremonies - op het programma. Onder meer van bigband The Thompson Bridge Band uit Grave, die haar naam ontleent aan de brug over de Maas in Grave.
Tevens hebben zich, naast gedeputeerde Marc Oudenhoven uit Vierlingsbeek, hoogwaardigheidsbekleders van de NAVO en de Canadese ambassade aangemeld voor de ceremonie. Bijzonder zijn bovendien de verhalen van toen die worden verteld, van de ooggetuigen Piet Kaanen en Pierre Timmermans. Tevens maakt piloot Ralph Aarts, bij goed weer, in een Spitfire een fly-by als eerbetoon aan de toenmalige bemanning (en alle andere bevrijders van toen).
Na afloop van de ceremonie wordt, na een korte wandeling onder muzikale begeleiding van twee doedelzakspelers, rond 15.50 uur het informatiebord onthuld nabij de crashplek, bij de boerderijautomaat van Timmermans in Vierlingsbeek. Dit bord toont onder meer getuigenverslagen, technische verslagen over de toedracht, foto’s en tekeningen. Bij het bord en op de crashplek zelf wapperen tijdens de ceremonie de vlaggen van de NAVO, Canada, Vierlingsbeek en Nederland in top.
Na de officiële onthulling van het informatiebord en het spelen van de Last Post en het Nederlandse en het Canadese volkslied, vindt in de loods van Vivara voor genodigden een samenzijn met koffie en vlaai plaats. Zowel bij de watermolen als bij de crashplek is tevens een aantal militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen.
Belangstellenden zijn die middag van harte welkom bij zowel de ceremonie als vervolgens bij de onthulling van het informatiebord. Voor parkeerplekken volg ter plekke de speciaal voor deze ceremonie geplaatste P-borden en/ of de instructies van de aanwezige verkeersregelaars.
In september 2022 plaatste de werkgroep onder leiding van Piet Kaanen, Tonnie Ebben en Leo Janssen een soortgelijk informatiebord dicht bij de crashlocatie op de hoek Warmeerweg/ Sleijbergweg in Vierlingsbeek. Toen voor de bemanning van een op 5 november 1943 neergehaalde Amerikaanse bommenwerper. Als eerbetoon aan hen die nooit meer thuiskwamen. Het informatiebord aan de Overloonseweg wordt het laatste dat de werkgroep plaatst.
Foto: Ook piloot William James McAlpine ligt begraven op de Canadese begraafplaats in Groesbeek.