Nieuwe update schade aan Stuw Grave

zaterdag 02 september 2023 Peter Linders

Bij onderhoud aan de jukken van stuw Grave is op vrijdagochtend 1 september 2023 een juk plotseling uit positie geraakt. Een ander juk was vanwege de werkzaamheden al buiten gebruik. Een aanwezige bouwkuip werd door dit incident naar het ontstane gat getrokken. Gelukkig waren er op dat moment geen werkzaamheden aan de jukken, waardoor er geen gewonden zijn gevallen. Het voorval vond plaats omstreeks 7.50 uur, zo meldt Rijkswaterstaat. Om 08.11 uur heeft Rijkswaterstaat de scheepvaart geïnformeerd dat deze vanwege een calamiteit was opgeschort.

Update 22:00 uur:
Goed nieuws het water stijgt weer! Volg de actuele waterstand bij de stuw van Grave via deze link:

Update 20.50 uur:
Goed nieuws: het is gelukt de jukken 7 en 8 op hun plaats te krijgen! RWS gaat nu aan de slag met het plaatsen van de schotten (schuiven) van de jukken, zodat de stuw haar werk weer optimaal kan doen.

Update 19:00 uur:

Het is tot dusver niet gelukt om de jukken 7 en 8 op de juiste plek bij stuw Grave te positioneren door de hoge stroming van de Maas. Om die reden heeft Rijkswaterstaat besloten om meer schotten van de stuw te openen, wat ervoor zorgt dat het waterpeil tussen Sambeek en Grave verder zal dalen tot ongeveer 6 meter boven NAP.

Deze waterstandsverlaging kan effect hebben op woonboten en jachthavens langs dat deel van de Maas. De eigenaren van deze woonboten worden op de hoogte gebracht en geadviseerd om de waterstand nauwlettend in de gaten te houden en indien nodig maatregelen te treffen.

We blijven, waar het veilig is, inzetten op het correct positioneren van juk 7 en 8 bij de stuw.

Update 16:00 uur:

Om de druk te verlagen in het gat bij de jukken 7 en 8, moeten tijdelijk andere schotten (schuiven) getrokken worden. Dit gaat ertoe leiden dat de waterstand iets sneller zal dalen dan de afgelopen uren. Hierna wordt geprobeerd de jukken 7 en 8 te plaatsen waarna ook de schotten op hun plekken kunnen.

Update 10:00 uur:

Beide jukken zijn inmiddels opgetild, maar het keerschot (de 'bouwkuip') is nog aanwezig en is bevestigd met stalen kabels.

Aan de kant van Balgoij zal vanaf een kraanschip getracht worden om de stalen kabels door te snijden, in de hoop dat het keerschot dan vrijkomt. Er staan ook inspecties onder water gepland om te controleren op eventuele schade aan de constructie.

Het waterpeil is sinds gisterochtend 08:00 uur al bijna met 1 meter gedaald. Ter referentie: eind 2016 daalde het met 3 meter.

Om 12:45 uur kwam het bericht: 'Het keerschot is los'. Dit schot bevindt zich nu ongeveer 100 meter van de stuw op de bodem van de Maas. Het kraanschip doet een poging om het schot te bergen. Ook is de onderwaterinspectie van start gegaan. Afhankelijk van de resultaten daarvan, kunnen we hopelijk spoedig de jukken herplaatsen.

Mits er geen onverwachte zaken opduiken, is er goede hoop dat het dichtzetten vanavond afgerond kan worden. Daarna wordt het peil gedurende minstens 14 uur hersteld, hoewel er mogelijk eerder al toestemming gegeven wordt voor spoedige doorvaart met beperkte diepgang. Later deze middag volgt een nieuwe update.

Update 16:00 uur:

Om de druk te verlagen in het gat bij de jukken 7 en 8, moeten tijdelijk andere schotten (schuiven) getrokken worden. Dit gaat ertoe leiden dat de waterstand iets sneller zal dalen dan de afgelopen uren. Hierna wordt geprobeerd de jukken 7 en 8 te plaatsen waarna ook de schotten op hun plekken kunnen.

Bronnen:

  • Annelies de Krey
  • Astrid Bannink
  • Rijkswaterstaat
  • Ruud Schouten

Foto's en filmpje:

  • Ruud Schouten
  • Jacqueline van der Spank
  • Rob Bannink
  • Rijkswaterstaat

Terug naar nieuwsoverzicht