Problemen stuw zijn kansen voor waterkrachtcentrale

zaterdag 02 september 2023 Peter Linders

De incidenten rondom de stuw van Grave hebben de kansen voor de ontwikkeling van een waterkrachtcentrale nieuw leven ingeblazen. Een coalitie bestaande uit de gemeenten Heumen, Land van Cuijk, de Energiecoöperatie van Heumen en de Stichting Duurzaam Grave voert al enkele jaren gesprekken met Rijkswaterstaat over de mogelijkheid om een waterkrachtcentrale te bouwen in de tweede monumentale sluisbak. Tot nu toe zijn er echter geen resultaten geboekt, omdat Rijkswaterstaat geen langdurige gebruiksvergunning wil verlenen voor de installatie van een dergelijke centrale.

Desondanks is de coalitie wel in gesprek over de mogelijkheid om een grotere krachtcentrale te plaatsen als de stuw na 2028 wordt vernieuwd. Onder leiding van wethouder Wim Wink uit Heumen en wethouder Bouke de Bruin van de Gemeente Land van Cuijk zal er op 2 oktober opnieuw overleg plaatsvinden over de mogelijke aansluiting bij de vernieuwingsprojecten rondom de Graafse stuw.

De zichtbare slechte technische staat van de jukken, die medeverantwoordelijk zijn voor de schade van deze week, heeft bijgedragen aan het hernieuwde enthousiasme voor de ontwikkeling van een waterkrachtcentrale. De coalitie hoopt dat deze incidenten Rijkswaterstaat zullen aansporen om de mogelijkheden en voordelen van een waterkrachtcentrale serieus te overwegen en een constructieve samenwerking aan te gaan voor een duurzame toekomst van de regio.

Terug naar nieuwsoverzicht