80 jaar bevrijding Vierlingsbeek/Groeningen
80 JAAR BEVRIJDING VIERLINGSBEEK/GROENINGEN SAMENGEVAT IN HET PROJECT VERBINDINGSDRIELUIK
Wanneer: Zondag 13 oktober van 11.00 tot 16.00 uur
Waar: In de Laurentiuskerk, het Koningskerkje, op het Vrijthof en 5 locaties
De 4 mei werkgroep van Dorpsraad Vierlingsbeek heeft het project “Verbindingsdrieluik” opgezet in het kader van 80 jaar Bevrijding.
Met het project willen we aan alle inwoners van Vierlingsbeek en Groeningen en andere belangstellenden
-
Meer vertellen over de geschiedenis van onze dorpen m.n. tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog
-
Het belangrijke werk van de veteranen meer bekendheid geven en in het bijzonder aan de leerlingen van groep 7/8 van de basisschool Laurentiushof.
-
Laten zien wat 80 jaar bevrijding gebracht heeft.
Bovenstaande willen we in beeld brengen en verbinden door 3 deelprojecten, genaamd:
Het eerste onderdeel heet “Stille getuigen”.
Vijf bijzondere plaatsen, die misschien niet direct opvallen maar herinneren aan de periode 1940-1945, hebben we in een route opgenomen. Deze zijn te bereiken: te voet, per fiets, auto of in een oud legervoertuig vanaf het Vrijthof. Bij elke plek wordt verteld over de gebeurtenissen die zich daar afgespeeld hebben.
1) Hattert -> verhaal door Thea van Kempen
2)-Watermolen -> verhaal door Piet Kaanen
3)-Op de Weerd -> verhaal door Peter Verdijk
4) Kazematten -> verhaal door Martin Vervoort
5) Vliegtuigcrash bij De Lijnbraak -> verhaal door Leo Jansen
Bij slecht weer kunt u deze verhalen zien en horen in de Laurentiuskerk
De routes, evenals een evacuatiefietsroute, zijn bij de infostand in de kerk verkrijgbaar.
Het tweede onderdeel: Wat heeft 80 jaar vrijheid gebracht?
In het Koningskerkje zijn verschillende lezingen.
-
In de oorlog was er gebrek aan alle vormen van vervoer. Over een hele speciale actie vertelt Jan Hendriks in zijn lezing over de ”Auto van de burgemeester”.
Lezing om 11.00 en 13.30 uur
-
Er was erg veel oorlogsschade en gedeeltes van Vierlingsbeek moesten weer opgebouwd worden. Eric Munnicks en Hugo Levels hebben jaren informatie verzameld over de periode van wederopbouw na de oorlog. Zij vertellen u hier graag over. Lezing om 11.25 en 13.55 uur.
-
Na de oorlog was er tekort aan alles, woningen, kleding, voedsel etc. Een Hulp Actie van het Rode Kruis (H.A.R.K.) heeft bijgedragen aan de wederopbouw. Gerard Berkers heeft zich in dit onderwerp verdiept. en legt uit waarom Haarlemmermeer en omgeving onze dorpen heeft geholpen met donaties in geld en goederen. Lezing om 12.45 en 15.15 uur
-
Op allerlei manieren probeerde men om verzet het de bezetters zo moeilijk mogelijk te maken. Chris Thijssen vertelt het verhaal van zijn vader Lei die samen met anderen in het verzet zat. Lezing om 13.10 en 15.40 uur
De lezingen worden gedurende dag 2 keer gehouden; zie programma in de kerk
IN DE LAURENTIUSKERK ZIJN VERSCHILLENDE TENTOONSTELLINGEN; deze zijn de hele dag te bezoeken:
a)-Bibliobeek; heeft een hoek ingericht met boeken en artikelen over Vierlingsbeek en Groeningen van toen en nu. De collectie wordt uitgebreid met enkele (gekopieerde) oorlogsdagboeken, materialen van de 4 mei-werkgroep, het boek over de middenstand van ons dorp en boeken van particulieren.
b)-Brandweer; ; zij laten in foto’s en materiaal de ontwikkeling van de brandweer van toen (in 1866 was er al sprake van een brandweer) naar nu zien: de vrijwilligers, hun materieel, foto’s, verhalen, artikelen. Op het Vrijthof zijn 2 brandweerauto’s te bekijken: een oude ladderwagen uit 1940 (deze kan alleen tentoongesteld worden bij droog weer!) en een van de huidige brandweerauto’s. Brandweerlieden geven u hier uitleg over de beide wagens.
c)-De Oude Schoenendoos; verzorgt een overzicht over ons Vrijthof. Hoe zag het eruit in 1838 en hoe kwam het tot het plein wat we nu kennen. Vragen hierover worden door de leden van De oude Schoenendoos beantwoord.
d)-Verzetsstrijders: het verhaal van Lei Thijssen wordt door zijn zoon Chris verteld. In een vitrine, te leen van het museum “Van postzegel tot tank”, kunt u meer spullen van onze verzetsstrijders zien. Chris Thijssen beantwoordt hier uw vragen.
e)-Basisschoolleerlingen en veteranen: Vrijheid is een werkwoord (het 3de onderdeel)
De leerlingen van groep 7 en 8 hebben in de week voorafgaand aan 27 september uitleg gekregen over de oorlog en de bevrijding. Ook nu zijn Nederlandse militairen nog actief bij vredesmissies. De groep-8 leerlingen hebben op 27 september (80 jaar na de dag waarop men op 27 september 1944 moest evacueren) een rondleiding gehad in het museum “Van postzegel tot tank” en hebben veteranen uit Afghanistan en Bosnië geïnterviewd. Deze verhalen zijn op papier gezet en kunt u bekijken. Leerlingen en veteranen zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en hun verhaal te vertellen.
f)-Oorlogsslachtoffers: elk jaar herdenken wij op 4 mei onze dorpsgenoten die tijdens of ten gevolg van de oorlog gestorven zijn. Hun foto’s zijn te bekijken en hun levensverhaal te lezen tijdens de tentoonstelling.
g)- in een gezellige koffiehoek is er ruimte om bij te praten met dorpsgenoten.
h)-H.A.R.K. Gerard Berkers vertelt a.d.h.v. gevonden informatie over het project van het Rode Kruis
h)- voor de kinderen t/m 12 jaar is er een speurtocht in de kerk. De oplossingen kunnen ingeleverd worden bij de infostand.
Op het Vrijthof:
Hier staat bij droog weer een brandweerauto uit 1940 en een hedendaagse brandweerauto opgesteld. Uitleg wordt daar gegeven.
Tevens vindt u hier de opstapplekken naar de 5 locaties in en rond het dorp (zie “stille getuigen”).
Voor meer info, zie www.ilovevierlingsbeek-groeningen.nl . Eventuele vragen kunt u richten per email naar 4mei-werkgroep@kpnmail.nl