Maas loopt leeg door problemen stuw bij Grave

vrijdag 01 september 2023 Peter Linders

update: 2 sept 12:40 uur
Het waterpeil blijft dalen. De actuele stand kun je inzien op de Rijkswaterstand-website. Hoewel het peil enigszins lijkt te stabiliseren, geven experts aan dat dit geen vaste trend is. Het niveau zal blijven dalen totdat de herstelwerkzaamheden zijn voltooid. Aan een oplossing bij de Stuw van Grave wordt intensief gewerkt.

update: 23:09 uur
Het waterpeil in de Maas stroomopwaarts van Grave daalt snel, met een snelheid van 5 centimeter per uur, wat leidt tot aanzienlijke problemen. Rijkswaterstaat heeft vrijdagavond laat tijdelijk de werkzaamheden gestaakt vanwege veiligheidsredenen.

update: 22:30 uur
Bericht van Rijkswaterstaat: Het keerschot verwijderen blijkt lastiger dan gedacht. Het haakt onder water voor een deel nog vast aan de jukken. Dit en de sterke stroming bemoeilijken de werkzaamheden. Er wordt geprobeerd het keerschot door de stuw heen te halen. Lees meer op ons blog. https://bit.ly/3PkTZOa

Update: 19:00 uur
De Veiligheidsregio Noord Oost Brabant heeft de coördinatie verhoogd naar GRIP 2, wat staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure voor bronbestrijding en effectgebieden. De GRIP-structuur is ontworpen om de escalatie van hulpverleningsdiensten geordend te regelen. Het heeft betrekking op de organisatie van rampenbestrijding en crisisbeheersing door de hulpverleningsdiensten binnen de veiligheidsregio.

Update: 18:25 uur
Verslaggevers van NOS en Omroep Land van Cuijk zijn ter plaatse. Vanavond zal er bij de NOS een nieuwsuitzending zijn, hoewel het exacte tijdstip nog niet bekend is.

De oorzaak van het incident is inmiddels vastgesteld:
Er waren drie jukken afgesloten met een keerschot, ook wel bekend als een bouwkuip, om het werk aan het middelste juk mogelijk te maken.

Vanmorgen werd per ongeluk het verkeerde juk omhoog getakeld, waardoor het keerschot door het ontstane gat werd geslingerd. Hierdoor is er nu een aanzienlijke opening ontstaan in de stuw, waardoor het water ongehinderd wegstroomt.

Momenteel zakt het waterpeil met een snelheid van 5 centimeter per uur.

Update: 12:00 uur
Bij stuwonderhoud in Grave is op vrijdagochtend 1 september 2023 een juk losgeraakt. Door het onderhoud was een ander juk buiten gebruik. Er ontstond een vacuüm dat een bouwkuip opzoog. Gelukkig waren er geen werknemers in de buurt en zijn er geen gewonden gemeld. Rond 7:50 uur werd het incident door Rijkswaterstaat gemeld. Om 08:11 uur liet de Binnenvaartkrant weten dat de scheepvaart door een calamiteit was gestaakt. Er is een mogelijke daling van het waterpeil met meer dan 1,5 meter doordat er mogelijk twee jukken zijn beschadigd.

Jukken fungeren als pilaren die het waterpeil regelen. Door het falen van deze ondersteuning lekt er ongecontroleerd Maaswater richting de Noordzee. ASV adviseert schippers om een veilige locatie te zoeken. Dit heeft gevolgen voor scheepvaartroutes op de Maas tussen centraal en noordelijk Nederland en Duitsland, en tussen Limburg en België.

Het waterpeil tussen Sambeek en Grave is gedaald. Om mogelijke problemen te voorkomen, is er een preventieve stremming op de Maas. De Keersluis Heumen is gesloten voor de veiligheid van het Maas-Waalkanaal en zijn vertakkingen. Sluizen in Cuijk en Plasmolen zijn of worden gesloten om het waterpeil stabiel te houden.

Er zijn vaker problemen gemeld met de stuw in Grave, vaak vanwege veroudering en achterstallig onderhoud. Het is onbekend of recente problemen gerelateerd zijn aan een botsing van een groot schip in 2016. Destijds zakte het waterpeil van de Maas met 3 meter over een afstand van 25 kilometer.

De aannemer werkt aan het herpositioneren van de bouwkuip, wat complex is door de sterke Maasstroming.

Meer updates volgen via Omroep Land van Cuijk Radio en website.

Bronnen:

  • Gelderlander
  • NN nieuws
  • 0486tv
  • Robert Cooijmans 
  • Rob Bannink

Fotos:

  • Rijkswaterstaat
  • 0486tv
  • Annelies de Kreij
  • Frank Flydrone 

Terug naar nieuwsoverzicht