Nieuwe kwarTAALdichter geeft poëzieworkshop

In de goed gevulde Graafse bibliotheek overhandigde de scheidende kwarTAALdichter Mientje Wever op 7 januari de estafette-pen aan dichteres Monica Boschman uit Gassel. Daarmee luidden zij de tweede jaargang van het kwarTAALdichterschap in, een initiatief van De Kneep en BiblioPlus om de poëzie in de regio te stimuleren.

Tijdens de poëtische bijeenkomst droegen niet alleen Mientje en Monica gedichten voor, maar grepen ook negen andere regionale dichters de kans om hun poëzie met de zaal te delen. Dat leverde een prachtig, gevarieerd taalpalet op.

Monica’s eerste kwarTAALgedicht ‘Gaandeweg’ is het hele kwartaal te bewonderen op posters in alle BiblioPlus-vestigingen. Daar liggen ook ansichtkaarten met het gedicht, die gratis kunnen worden meegenomen.

Dicht mee met de kwarTAALdichters

Het kwarTAALdichterschap gaat verder dan het werk van de uitverkoren kwarTAALdichters. We willen er de poëzie in de regio’s Maasduinen en Land van Cuijk mee stimuleren. Dat doen we door bij de driemaandelijkse overdracht van de dichterspen een open podium te bieden aan alle aanwezige dichters, maar ook door het verzamelen en publiceren van ingezonden gedichten.

De oogst van 2022 is uitgegeven in de bundel 4 kwartalen poëzie – 2022. Het boekwerkje is gepresenteerd op 7 januari, en kan gratis worden gedownload via dekneep.nl/taal/.

Wil jij jouw gedicht in de editie van 2023 afgedrukt zien? Stuur het dan op naar dwars@dekneep.nl. Inzenden kan het hele jaar.

Workshop ‘Dicht mee met de kwarTAALdichter’

Tijdens de Poëzieweek organiseren BiblioPlus en De Kneep een poëzie-workshop. Monica Boschman en enkele andere kwarTAALdichters zullen de workshop verzorgen.

Het doel is om de deelnemers te inspireren en hun ‘poëtische gereedschapskist’ uit te breiden. De workshop is voor iedereen gratis toegankelijk, van nieuwe tot ervaren dichters.

Je bent van harte welkom op zaterdag 28 januari om 14.00 uur in de bibliotheek van Boxmeer. Aanmelden kan per e-mail bij dwars@dekneep.nl.

Bijschrift bij de foto:

Monica Boschman ontvangt de kwarTAALdichterspen van Mientje Wever.

Hieronder Monica’s eerste kwarTAALgedicht:

Gaandeweg

 

Iemand loopt me tegemoet

het beeld nog onbestemd.

We zien elkaar, hoe verder

op het pad, hoe naderbij.

 

Bij elke stap mijn rug en hoofd

wat rechter op en – en passant –

de mondhoeken iets hoger

voor het groeten, het spreken

 

van een goedendag.

 

Zo gaan we aan elkaar voorbij

raken dezelfde aarde. Waar jij

net liep, loop ik. Kwam ik mezelf

daar tegen, heb ik jou ontmoet?

 

Je kijkt niet om. Mijn rug

en hoofd, zij tonen nu weer

wie ik eerder was. Zonder ogen

van een ander, zonder gloed.

 

Monica Boschman