Nieuwe handtekeningen voor samenwerking Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o.

Nog meer slagkracht om te gaan voor Unesco. 

2 oktober 2020 – Vandaag sluiten twee nieuwe gemeenten zich aan bij het Geopark Peelhorst en Maasvallei in oprichting.  Gemeente Mill en Sint Hubert doet dat door het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst. Gemeente Horst aan de Maas sluit zich aan met een intentieverklaring.

Gemeente Mill en Sint Hubert is hiermee de achtste partij die zich verbindt met financiële middelen en ambtelijke inzet. De gemeenten Bernheze, Landerd, Uden, Boekel, Gemert-Bakel en Deurne, de provincie Noord-Brabant en waterschap Aa en Maas gingen hen voor met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst in 2019. De gemeente Horst aan de Maas wil nog een jaar verbonden zijn door middel van een intentieverklaring. Deze gemeente bekijkt, samen met de gemeenten Peel en Maas, Leudal, Venray, provincie en waterschap Limburg of ze in 2021 de stap zetten om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

Mieke Bonn, programmamanager Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o.: “We zijn ontzettend blij met de toetreding van deze nieuwe partners.  De slagkracht om te komen tot een Unesco Geopark wordt hiermee wederom vergroot.”

Peelhorst en Maasvallei

In het gebied van de Peelhorst en Maasvallei hebben bewegingen in de aardkorst geleid tot een breukenstelsel in de bodem. Dit aardkundig fenomeen, dat tot op de dag van vandaag actief is, heeft een uniek landschap gevormd met horsten (hoge zijdes) en slenken (lage zijdes). Het oude landschap, dat eeuwenlang bepaalde waar wij woonden en werkten, staat bol van verborgen verhalen. Het Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o is een samenwerking van overheden, inwoners, ondernemers, onderwijs en andere maatschappelijke organisaties die zich hard maken om de unieke waarden van dit gebied in te zetten voor duurzame gebiedsontwikkeling en promotie en branding. Met als kers op de taart een UNESCO-status. 

Website en nieuwsbrief voor meer informatie

De oprichting van het Geopark krijgt steeds meer gestalte. Begin dit jaar is er een uitvoeringsprogramma opgesteld. Steeds meer partijen in het gebied sluiten zich aan of spreken hiervoor hun intentie uit. Inmiddels is ook de website www.peelhorstenmaasvallei.nl gelanceerd. Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen zich via de website aanmelden voor een digitale nieuwsbrief over de ontwikkelingen.