BOXMEER / CUIJK / SINT ANTHONIS – De nieuwe fusiegemeente moet Land van Cuijk heten. Dat vindt bijna 56 procent van de deelnemers aan de poll van De Gelderlander. In een week tijd zijn op internet bijna 1800 stemmen uitgebracht.

 

Behalve Land van Cuijk, konden mensen kiezen uit Boxmeer (bijna 15 procent) en Maashoek (16,5 procent). De regio waarin Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis liggen, staat bekend als het Land van Cuijk. Genoemde drie gemeenten gaan per 1 januari 2022 fuseren. Mill en Sint Hubert, en Grave, de andere twee gemeenten uit het Land van Cuijk, zien niks in zo’n grote gemeente van 65.000 inwoners.

Inwoners Boxmeer

Een opvallende uitkomst van de internetpeiling, leert een nadere inventarisatie: ook inwoners van Boxmeer (42 procent) kiezen voor Land van Cuijk. 199 Boxmeerse deelnemers (30 procent) stemden voor Boxmeer. Maashoek haalde 17 procent.

Boxmeer is, gelet op het inwonertal van zo’n 29.000 inwoners, de grootste van de drie. Mochten de gemeenten er straks onderling niet uitkomen hoe de fusiegemeente moet heten, krijgt de nieuwe gemeente automatisch de naam van de grootste gemeente. Zo is dat bij wet geregeld.

Vanuit Cuijk kiest een overgrote meerderheid 73 procent (423 stemmen) voor Land van Cuijk. Maashoek krijgt 11 procent en Boxmeer 5 procent.

Inwoners van de gemeente Sint Anthonis gaan ook royaal voor Land van Cuijk als nieuwe naam (52 procent, 168 stemmen). In Sint Anthonis is nog altijd 25 procent voorstander van Maashoek. Bijzonder, omdat deze gemeente niet aan de Maas ligt.

Maasheggen en Maasland

Opvallend uit de internetpeiling: ook de meeste stemmers uit Grave (55 procent) en Mill (69 procent) kiezen voor Land van Cuijk als nieuwe naam. De gemeenteraden van Grave en Mill besloten in september 2017 niet aan te haken bij een grote gemeente Land van Cuijk.

Deze krant vroeg ook nog, als vierde optie, zelf met suggesties te komen voor de nieuwe gemeentenaam. Vooral Maasheggen en Maasland, maar ook Maasvallei worden vaak genoemd.

Nog voor de zomervakantie gaat een naamgevingscommissie in opdracht van de drie gemeenten zich buigen over ‘drie passende namen’. Inwoners kunnen hiervoor in juni bij de gemeenten ideeën indienen.

Eind september, begin oktober kunnen inwoners van Sint Anthonis, Cuijk en Boxmeer vanaf twaalf jaar hun voorkeur uitspreken over een van de drie door de naamgevingscommissie voorgestelde namen. Stemmen kan via de websites van de gemeenten.

Weinig belangstelling

Deze week zijn de eerste zogeheten visiebijeenkomsten geweest. Inwoners van de drie gemeenten kunnen op deze avonden in eigen dorp bestuurders meegeven wat ze belangrijk vinden voor de nieuwe gemeente. Druk was het niet, met 15 tot 25 bezoekers. ,,Natuurlijk hoopten we op meer belangstelling’’, aldus een woordvoerder. ,,Het gaat uiteindelijk niet om de aantallen, maar om het inhoudelijke gesprek.’’

De komende week zijn er onder meer in Groeningen, Ledeacker en Haps bijeenkomsten. Online is een overzicht te vinden van alle bijeenkomsten en andere informatie over het herindelingsproces.