Natuurvereniging IVN Grave houdt lezing over de wolf in Brabant

Natuurvereniging IVN Grave organiseert op woensdag 23 maart in Velp een lezing over de wolf in Brabant. De wolf is terug van weg geweest. Is dit goed of slecht nieuws? Een aanwinst of juist een ramp? In ieder geval is het een gegeven, een feit waar we niet meer omheen kunnen. De vraag is eerder hoe we met de wolf kunnen samenleven.

Johan Mees, ecoloog en adviseur natuurbescherming en faunabeheer bij de provincie Noord-Brabant, gaat hier verder op in. Mees is secretaris van de Wolvencommissie en werkt aan een Brabants wolvenplan. Mees is een natuurkenner pur-sang, zoogdier-onderzoeker en wildernisgids.

Wolf terug in Brabant 

Vanuit Duitsland komen wolven naar Nederland, op zoek naar nieuw leefgebied. En met succes, de eerste roedel heeft zich inmiddels gevestigd op de Veluwe. Maar ook in Brabant op de Strabrechtse heide is een wolf gevestigd. Daarnaast bezoeken zwervende wolven zo nu en dan Brabant. De wolf lijkt daarmee definitief terug te zijn. Als predator is de wolf onmisbaar voor een volledig en compleet functionerend ecosysteem. Hij heeft een positieve invloed op natuur, landschap en biodiversiteit. De wolf is daarmee een aanwinst voor de Brabantse natuur. Maar er is ook een andere kant. De wolf kan schade en overlast veroorzaken aan onder andere landbouwdieren in het gebied. Dit zorgt voor onrust en onzekerheid. 

Is er plek?

Johan Mees zal in zijn lezing ingaan op de levenswijze, ecologie en verspreiding van de wolf. Maar Mees zal ook meer maatschappelijke vraagstukken aanbod laten komen zoals: Is er wel plek voor de wolf in ons drukke Brabant? En wie bepaalt dat eigenlijk? Hebben we iets te vrezen van dit prachtige dier en is het de voorbode voor meer wolven? Wie helpt de landbouw en schapenhouders met het voorkomen van schade? En wat is de rol van de wolvencommissie en van de overheid daarbij? De wolf is een veel omvattend en actueel onderwerp. Tijdens deze boeiende avond worden veel boeiende vragen beantwoord.

De lezing wordt gehouden in dorpshuis Ons Trefpunt, Beukenlaan 11 in Velp en begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Entree 5 euro (incl. koffie/thee).

Aanmelden: lezingenivn@gmail.com