Musical Zaad van Satan 

Op 5 en 6 juni 2022 zal het gaan gebeuren, het spektakel waar harmonieorkest Auletes onder leiding van  Paul van Gils al sinds 2019 naar toe leeft: de duivelse musical Zaad van Satan! Dit muziektheater,  geschreven door de Belgische componist Bert Appermont, is een echte primeur in Nederland en zal  tweemaal volledig uitgevoerd worden in het Openluchttheater van Overloon.

Het verhaal gaat dat de  ongeboren vrucht die Elisabeth bij zich draagt, het kind van de duivel is. Zowel zijzelf als haar dochter  Kathelijne worden hierdoor beschuldigd van hekserij. De middeleeuwse sferen van het theater en de  muziek zullen u meenemen tijdens deze heksenjacht. Echter speelt de liefde ook een rol en dwarsboomt  deze hopelijk de terechtstelling. Zal onze hoofdpersoon eindigen op de brandstapel? De hoofdrollen  zullen ingevuld worden door verschillende jonge en talentvolle solisten. Het Nijmeegse operettekoor  Carmina Ludicra onder leiding van Inge Stok zal de voorstelling muzikaal compleet maken. Het geheel  zal geregisseerd worden door Maike Flick. Wilt u weten hoe het verhaal van Elisabeth en Kathelijne  afloopt? Kom kijken op 5 of 6 juni! 

Project 

Bert Appermont’s werk ‘Zaad van Satan’ vertelt het verhaal van een moeder en dochter in de 16e eeuw  die worden beschuldigd van hekserij. Als de zwangere Elizabeth haar ongeboren kind verliest, beweren  de dorpsbewoners dat dit een kind van de duivel was. In een verhaal vol liefde, jaloezie en bijgeloof  maakt het publiek de heksenjacht van dichtbij mee. Een jacht die zelfs eindigt op de brandstapel…  

‘Zaad van Satan’ is een uniek werk in vele opzichten. De cross-over tussen een operette, de lichtere  versie van de traditionele opera, en een musical is speciaal voor harmonieorkest, koor en 7 zangsolisten  geschreven. De verkorte versies van het werk, ‘Saga Maligna’ en ‘Saga Candida’ zijn algemeen bekend  binnen de harmoniewereld. De volledige musical daarentegen wordt beduidend minder uitgevoerd,  voornamelijk vanwege de grote hoeveelheid samenwerkingspartners die het werk vereist. Daar komt bij  dat de moeilijkheidsgraad voor zowel koor als orkest relatief hoog ligt. Verder is een samenwerking  tussen theaterkoor, orkest en zangsolisten uniek binnen het harmonierepertoire. Bovendien zijn er, zoals  gebruikelijk in een musical, figurantenrollen, die in dit geval vertolkt zullen worden door het koor. Samen  vormt dit een onvergetelijke en interdisciplinaire musicalproductie die in deze bezetting zelden zo wordt  uitgevoerd.  

Zoals gezegd is de musical ‘Zaad van Satan’ een samenwerking van een groot aantal partners.  Studentenharmonieorkest Auletes, onderdeel van het overkoepelende Eindhovens  Studentenmuziekgezelschap Quadrivium, is de kartrekker van deze ambitieuze musicalproductie en zal  de bijna twee uur durende musical uitvoeren. Het harmonieorkest staat onder leiding van dirigent Paul  van Gils, die tevens de artistieke leider is van dit project. ‘Zaad van Satan’ bevat in totaal zeven  solistische rollen die de hoofdpersonages van het verhaal vertolken. Deze rollen worden ingevuld door  jonge talentvolle studenten, of inmiddels reeds afgestudeerden, aan de Fontys Hogeschool voor de  Kunsten in Tilburg. De solisten zijn Pamela Kroes, Jeroen Sigterman, Kim Reizevoort, Thijs Kokke, Julius  de Vriend, Femke Schmitz en Richard Wanders. Het koor dat de samenwerking met Auletes aangaat is  Nijmeegs studentenoperettekoor Carmina Ludicra en staat onder leiding van Inge Stok. Het totaalplaatje  zal bijeen worden gebracht door de Utrechtse regisseur Maike Flick. De musicalproductie zal 

plaatsvinden in de bossen in het openluchttheater van Overloon, waar met behulp van de juiste techniek  voor het licht en geluid een mysterieuze sfeer zal worden gecreëerd zodat het publiek zich helemaal  inleeft in het spel van liefde, jaloezie en bijgeloof.  

Auletes stelt zich als doel om een zo groot mogelijk publiek te enthousiasmeren voor klassieke muziek.  Mede doordat het geschikt is voor iedere leeftijdscategorie, waaronder kinderen, is de musical zeer  toegankelijk voor iedereen.  

Praktische informatie: 

Datum: Het Pinksterweekend van 2022, op zondag 5 juni om 20:00 en maandag 6 juni om 14:00 Locatie: Openluchttheater Overloon, Museumpark 1 te Overloon. 

Meer informatie: www.zaadvansatan.nl