Moluks-Nederlandse geschiedenis centraal in toneelstuk en tentoonstelling

CUIJK – Met een tentoonstelling en een voorstelling staat Schouwburg Cuijk de komende periode stil bij 60 jaar Molukkers in Cuijk. Bovendien zetten 70 jaar geleden de eerste Molukse families voet aan wal in Nederland. Muziektheatergezelschap DeltaDua vertelt over deze eerste generatie in het stuk ‘Operasi Batavia’, dat donderdag 30 september wordt opgevoerd in de schouwburg.

De muzikale voorstelling ‘Operasi Batavia’ gaat in op de dekolonisatieoorlog in voormalig Nederlands Indië. Het stuk zoomt in op de rol van KNIL-commandant Raymond Westerling, de meest besproken en omstreden militaire leider van Nederland die de opdracht kreeg om (koloniale) ‘vrede en orde’ te brengen.

Verbeelding en werkelijkheid

De setting van ‘Operasi Batavia’ is een voormalige wapenfabriek. Geïsoleerd van de buitenwereld gaat historicus Ron Terzijde op zoek naar feiten over de gewelddadigheden tijdens de dekolonisatieperiode in voormalig Nederlands Indië.
De grens tussen werkelijkheid en verbeelding vervaagt. De historicus brengt de verhalen van Kapitein Westerling, de Molukse ex-KNIL veteraan Mozes, zijn bloedbroeder de Indonesische nationalist Aaron, de Javaanse Babah en de rebel Zellah tot leven. Tot de dag van vandaag zijn ze tot elkaar veroordeeld.

Molukse gemeenschap in Cuijk

Na deze voorstelling volgt in december een bijzondere tentoonstelling. Bersama Cuijk, een werkgroep die zich inzet voor de Molukse gemeenschap, brengt in december een landelijke reizende tentoonstelling naar Cuijk. Op het parkeerterrein bij de schouwburg komen een aantal zeecontainers te staan waarin de Moluks-Nederlandse geschiedenis vanuit verschillende perspectieven wordt verteld. Hierbij is ook aandacht voor de Cuijkse geschiedenis.

Een van de acteurs van DeltaDua, Karim El Guennounni, komt uit Cuijk. Hij beaamt het belang van Bersama. “Ik ben hier opgegroeid en ook bekend met de Molukse gemeenschap in Cuijk”, vertelt hij. “Toch wist ik maar weinig over hun geschiedenis. Dankzij ‘Operasi Batavia’ heb ik daar meer over geleerd, ik vind het een belangrijk verhaal om te vertellen.”

‘Operasi Batavia’ van DeltaDua is donderdag 30 september te zien in Schouwburg Cuijk. Kaarten zijn te koop via schouwburgcuijk.nl
Werkgroep Bersama is nog op zoek naar beeldmateriaal en vrijwilligers voor de expositie in december. Informatie is te vinden op de Facebookpagina ‘Bersama Cuijk’.