Misschien toch een kleine Natuurdag op Tongelaar

Op Kasteel Tongelaar worden de mogelijkheden onderzocht voor een zeer kleinschalige natuurdag voor kinderen in de herfstvakantie. Deze week kwamen medewerkers en vrijwilligers van Brabants Landschap, OntdekMill, IVN en Land van Cuijk Boert Bewust samen voor overleg op het landgoed.

“Er kan eigenlijk heel veel niet en we worden er allemaal ondertussen een beetje somber van”, zegt Ingeborg Vriends, één van de organisatoren. “Dus gaan we vooral kijken naar wat er wél kan.” De vrijwilligers van Brabants Landschap en IVN kwamen al snel met de veilige combinatie van ‘natuur’ en ‘kinderen’. “Het landgoed is groot genoeg en heeft alle ruimte om buiten te gaan struinen,” licht Floor van den Elsen (vrijwilligerscoördinator) toe. “En juist de herfst is prachtig op Tongelaar. Er is van alles te ontdekken.”

Afstand houden en bezoekers spreiden is op dit moment de grootste uitdaging voor de organisatie. Vorige week nog moest een Speciaalbier-middag op het kasteel afgezegd worden vanwege de grote verwachtte drukte. “Er is zo weinig te doen,” verklaart Emil Minten van Kasteel Tongelaar “dat op het moment dat wij iets wilden doen, we mailtjes kregen tot uit West-Brabant toe! Met al die regen in het vooruitzicht konden we niets anders dan alles afblazen. Want je kunt hier niet naar binnen met zoveel mensen, dat is niet veilig.“

Om die reden zal de natuurdag volledig buiten zijn en zullen mensen vooraf moeten reserveren. “Met een tijdslot en een maximum aantal bezoekers kunnen we van te voren al zorgen dat het allemaal heel klein en rustig blijft,” zegt Theo de Mol, beheerder van Brabants Landschap: “We hebben op Tongelaar echt alle ruimte om met je kinderen het veld in te gaan en leuke kleine natuuractiviteiten te doen. We gaan voor “klein maar fijn.” Land van Cuijk Boert Bewust onderzoekt samen met Support Your Locals de mogelijkheden voor picnick bags om de locale voedselproducenten te betrekken bij de natuurdag. 

Wie zich abonneert op de nieuwsbrief van Kasteel Tongelaar zal als eerste nieuws krijgen over het wel dan niet doorgaan van de natuurdag en de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de activiteiten: www.kasteeltongelaar.nl/contactformulier