Metamorfose voor museum in Grave

 
Na maanden verbouwen en herinrichten is de klus geklaard. Het museum in De Hampoort in Grave heeft, dankzij subsidies en inzet van velen, een totale metamorfose ondergaan.

Het verhaal van Grave in het Land van Cuijk, “Van mammoet naar vernieuwing” wordt, met vernuftige wanddisplays, verrassende belichting en passende kleuren, in meerdere ‘kamers’. getoond. De collectie, van archeologische vondsten tot moderne architectuur, is voor jong en oud toegankelijk gemaakt. Het museum is voor bezoekers aan de stad Grave een startpunt. Het verhaal over de enige stad in het Land van Cuijk binnen gezien en gehoord, is buiten prachtig te ervaren.
 
Het verhaal over Grave begint al als je de Hampoort aan de Elisabethstraat binnenkomt. Links in de Hampoort bevindt zich het museum. De Poortzaal alleen al is prachtig. Hier begint het verhaal over de vestingstad. Voorzitter Harry Peppinck is blij met de vele fondsen die het mogelijk gemaakt hebben om het museum aan te passen aan de huidige tijd. ‘Leny van Lieshout (historica; red. ) en Martien Koolen (archeoloog Graafs Museum; red.) zijn voor het museum met hun kennis en kunde onontbeerlijk’, zegt hij. Karin Kooij en Niel-Jan Weijsters (studio Weijsters&Kooij; red.) zijn vanaf het begin van het herinrichtingsproject betrokken: ‘We kenden het museum al van de wisselexposities. Vervolgens kwam de vraag om mee te denken over de uitbreiding van de vaste opstelling’. Nadat er voldoende subsidie was binnengekomen konden ze, met een externe projectleider en de inzet van meerdere vrijwilligers, aan de slag. Hun eerste project in de herinrichting is de Poortzaal geweest. Weijsters: ‘We hebben te maken met een historisch gebouw. De hoeveelheid aan tentoongestelde materialen benam het zicht van de poortzaal. Er is gekozen voor een betere verlichting en pas nu zie je de constructie van de gewelven’. Het uitgangspunt in de Poortzaal is de maquette van de vesting, deze is verlaagd en goed verlicht. De vele schoolkinderen en toeristen die komen kunnen er goed omheen staan.
 
Karin Kooij: voor de ‘Middenzaal’ hebben we de verhaallijnen van Leny van Lieshout gevolgd. Het bleef woekeren met de ruimte omdat er zoveel te vertellen is. Daarom hebben we in de Middenzaal ‘kamers’ ingericht met verschillende thema’s in verschillende kleuren’
 
In de vernieuwde Ton Hamerszaal toont het museum elke drie maanden hedendaags thematisch werk. Fotografie, schilderkunst, beeldend werk en schatten uit het depot zullen hier tentoongesteld worden. Tijdens de heropening is er de tentoonstelling ‘Grave bevrijd’ met foto’s van Jo van Strijp.
 
Het museum is vanaf 13 juni in de weekenden te bezoeken van 13.00 uur tot 16.30 uur.