Metameerleerlingen volgen opleiding tot trainingsacteur

Een klas met leerlingen in goede banen leiden of een goed gesprek voeren met jongeren; dat is soms nog best moeilijk. Daarom leidt Metameer schoolbreed al enige tijd met goed resultaat leerlingen op tot trainingsacteur. De trainingen op het gebied van klassenmanagement en gespreksvaardigheden worden verzorgd in samenwerking met TeenWork.

In de trainingen wordt de docent een spiegel voorgehouden en wordt gereflecteerd op houding, stiltegebruik en toon van praten. Leerlingen leren observeren, interpreteren en feedback geven. Tijdens de trainingen wordt gewerkt aan de hand van casussen waarin leerlingen de rol aannemen die het best bij hen past. Denk hierbij aan de rol van bijvoorbeeld een erg onzekere leerling. De leerlingen leren feedback te geven volgens regels die ze geleerd hebben, ze leren de situatie te omschrijven, bijvoorbeeld ik zag …, ik hoorde …. Schooltrainer Wendy Verberk van Metameer Stevensbeek: “Onze leerlingacteurs spelen hun rol met overtuiging en kunnen vaak erg goed aangeven hoe zij hun eigen rol en die van de docent ervaren.”

Leren doe je met en van elkaar

Docenten die oefenen met trainingsacteurs ervaren dit als enorm zinvol, zij krijgen reflectie op hun manier van lesgeven en adviezen ter verbetering. Ook voor de leerlingen is deze training erg waardevol voor hun verdere loopbaan, zij krijgen dan ook een certificaat ‘trainingsacteur’. Beiden levert het dus iets moois op.

Kortom: het is een unieke methode waar getraind wordt in een levensechte situatie, de leerlingen en docenten leren veilig en herhaalbaar oefenen, de docenten krijgen authentieke feedback van leerlingen en er is aandacht voor stemgebruik en non-verbale communicatie.

Schooltrainer Marlou Mellendijk van Metameer jenaplan Boxmeer: “De afgelopen periode heeft wederom een groep van 22 enthousiaste leerlingen van jenaplan de opleiding ‘jongeren als trainingsacteur’ met zeer goed resultaat gevolgd. Vanaf nu worden ze op aanvraag ingezet bij docenten en ondersteunend onderwijzend personeel van Metameer. Het is fijn om te merken dat er zoveel interesse is.”.

Past Metameer ook bij jou?

Metameer is met deze opleiding vernieuwend bezig. Als School van de Toekomst blijven we met elkaar communiceren en wordt het onderwijs steeds verder verbeterd. Kijk of Metameer ook bij jouw toekomst past en bezoek de website www.metameer.nl.